Захарова: Покушај искључивања Русије из СБ УН води потпуној деконструкцији односа у свету

УПОЗОРИЛА У ИМЕ ЗВАНИЧНЕ МОСКВЕ ДА СУ ТАКВЕ ИДЕЈЕ У СВАКОМ ПОГЛЕДУ – ОПАСНЕ И БЕЗУМНЕ

  • „Није Савет безбедности УН створен да би се у њему пријатељи дружили. Тамо за преговарачким столом седе људи који, по правили, имају велике замерке једни на рачун других.  Управо зато механизам Савета безбедности УН и функционише тако да да никада не би могла једна земља, или група земаља – ма како богатих и моћних – да узурпира власт сконцентрисану у СБ УН“

          ИДЕЈА да се Русија искључи из Савета безбедности УН апсолутно је безумна и са собом носи опасност потпуне  деконструкције система међународних односа, упозорила је у име свог државног врха Марија Захарова.

          Портпаролка руске дипломатије притом је указала:

          „Иза те идеје се крије постављени задатак да се растури цео систем међународних односа и да се свет прекроји према хегемонији једне или две државе, односно групе држава, и да све води један политички лидер или једна земља. Само у име овога се могу пласирати такве идеје. Нека то и кажу“.       

          Додала је да су такве иницијативе и замисли потпуно безумље и у светлу процедура у складу са којима функционишу Уједињене нације, а такође и у светлу циљева ради којих су УН формиране.

          Захарова је посебно нагласила:

          „Није Савет безбедности УН створен да би се у њему пријатељи дружили. Тамо за преговарачким столом седе људи који, по правили, имају велике замерке једни на рачун других. Таква структура и јесте неопходна за превладавање противречја до којих неизбежно долати међу великим силама“.

          Захарова је још додала и закључила:

          „Управо зато механизам Савета безбедности УН и функционише тако да да никада не би могла једна земља, или група земаља – ма како богатих и моћних – да узурпира власт сконцентрисану у СБ УН“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари