Москва позвала „стране партнере Украјине” да утичу да у њој не дође до насиља и масовних нереда

УПОЗОРИЛА ДА НЕОНАЦИСТИ И НАЦИОНАЛИСТИ ШИРОМ ТЕ ЗЕМЉЕ ЗА 14. ОКТОБАР СПРЕМАЈУ БАКЉАДЕ

  • „Са жаљењем констатујемо да су таква оргијања за Украјину постала свакодневна појава и да та земља све више тоне у неонацистичку пучину. Судећи по нереаговању кијевске власти на дивљање профашистичких снага изгледа да она у томе и види свој истински пут у Европу”- наглашава се у апелу МИП РФ „партнерима” украјинске власти

          МОСКВА је јавно и званично позвала стране партнере Украјине – све који имају утицај на њено постпучистичко руководство – да „предузму мере за осујећивање насиља и масовних нереда у тој земљи”.

          Са оваквим апелом иступило је Министарство иностраних послова Руске Федерације.

          Прецизирало је да забринутост морају изазивати планови експтремиста из партије Свобода, покрета Десни сектор, Органзације укрјинских националиста и других националистичких организација да у центру Кијева и у другим градовима 14. октобра приреде бакљаде поводом годишњице оснивања квислиншке Украјинске устаничке армије.

          У упозорењу врха руске дипломатије се указује:

          „Пре година смо већ имали прилику да гледамо како избезумљени младићи – који су себе прогласили за идејне наследнике хитлеровских пришипетљи типа Бандере и Шухевича – дрско марширају под фашистичким заставама са кукастим крстовима и како извикују нацистичке пароле”.

          У московском упозорењу се подсећа и да су се тада чули отворени позиви на рат против Русије, заузимање и паљење банака, обрачун са неким новинарима... Да је било покушаја заузимања и пљачкања цркава Украјинске православне цркве, укључујући и чувену Кијево-Печорску Лавру.

          „Са жаљењем констатујемо да су таква оргијања за Украјину постала свакодневна појава и да та земља све више тоне у неонацистичку пучину. Судећи по нереаговању кијевске власти на дивљање профашистичких снага изгледа да она у томе и види свој истински пут у Европу”- наглашава се у апелу МИП РФ „партнерима” украјинске власти.

          И додатно упозорава да у Украјини  - с обзиром на расколе у њеном друштву и социјалне напетости – може доћи до „насиља и масовних нереда”.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари