Москва оптужила САД да ће нуклеарно оружје користити и у невојним ванредним околностима

РУСИЈА ОШТРО ОДРЕАГОВАЛА НА НОВУ АМЕРИЧКУ НУКЛЕАРНУ ДОКТРИНУ

  • Министарство иностраних послова РФ упозорило: „Нарочиту опасност у овом контексту представља у доктрину укључени пројекат производње нуклеарне бомбе мале снаге за поморске крстареће ракете и лаке главе за балистичке ракете подморница класе Trident-II. Ово је очито нуклеарно оружје за бојно поље, а са њим ће порасти и искушење да САД посегну за превентивним нуклеарним ударом“
  • Председник комитета за одбрану горњег дома руског парламента генерал Виктор БОНДАРЕВ: Сједињене Државе покушавају да и преко своје нуклеарне доктрине оцрне Русију и да тако оправдају своја дејства. Иако знају да Русија у целој својој историји никада није прва напала никога, творци нове доктрине јој приписују да је спремна да прва употреби нуклеарно оружје

        РУСИЈА је дубоко разочарана новом нуклеарном доктрином Сједињених Држава и биће принуђена да узме у обзир конфронтационост и антируску усмереност које су у њу унете- саопштило је Министарство иностраних послова РФ.

        Врх руске дипломатије посебно је указао да САД себи дозвољавају употребу нуклеарног арсенала чак и у случајевима „ванредних околности“ које уопште не морају да буду војне природе.

        „Чак и војни сценарији су - упозорило је МИП РФ - дефинисани тако неодређено да Пентагон сваку примену војне силе против САД може сматрати довољним поводом за примену нуклеарног оружја“.

        У Москви се процењује да је ово опасно подизање значаја нуклеарног оружја и наглашава:

        „Нарочиту опасност у овом контексту представља у доктрину укључени пројекат производње нуклеарне бомбе мале снаге за поморске крстареће ракете и лаке главе за балистичке ракете подморница класе Trident-II. Ово је очито нуклеарно оружје за бојно поље, а са њим ће порасти и искушење да САД посегну за превентивним нуклеарним ударом“.

        Тврдње да ово неће смањити праг примене нуклеарног оружја нису ништа друго до тежња да се светска заједница доведе у заблуду - оценило је МИП РФ. И додало:

        „Русија се оптужује да снижава тај праг и да појачава улогу нуклеарног наоружања. Међутим, све то нема никакве везе са реалношћу. Војна доктрина РФ ограничава употребу нуклеарног оружја на само две могуће одбрамбене ситуације: при одговору на агресију против Русије и(ли) њених савезника са употребом нуклеарног или другог оружја за масовно уништавање и довођење у питање самог опстанка Русије као државе при употреби класичног наоружања“.           

        МИП РФ је овоме још додао: „Позивање САД на своје право да примене нуклеарно оружје да би онемогућиле Русију да употреби своје значи, поред осталог, довођење у питање права Русије на самоодбрану и парирање агресији у критичним моментима по постојање њене државе“.

        Министарство иностраних послова РФ још опаснијом сматра веру уграђену у америчку доктрину да ће Пентагон и Бела кућа моћи да дозирају развој конфликата тако да ће бити у прилици да користе и нуклеарне главе мање снаге.

        По процени руског војног врха, Американци ће на овај начин провоцирати ракетно-нуклеарне ударе чак и у конфликтима малог интензитета.

        Председник комитета за одбрану горњег дома руског парламента - генерал Виктор Бондарев - оценио је да САД покушавају да и преко своје нуклеарне доктрине оцрне Русију и да тако оправдају своја дејства.

        „Иако знају да Русија у целој својој историји никада није прва напала никога, творци нове доктрине јој приписују да је спремна да прва употреби нуклеарно оружје“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари