Лавров: Трамп је принуђен да вуче антируске потезе јер је под притиском изнутра

ОЦЕНИО ДА ЈЕ У АМЕРИЧКОЈ ЕЛИТИ ВИШЕ РУСОФОБИЈЕ НЕГО У ВРЕМЕ ХЛАДНОГ РАТА

  • „Неки нас политиколози питају: зашто се убзуђујете, што је горе – то је боље. Нека САД објашњавају зашто са њима није могућ договор и своју рушилачку улогу у светским пословима. Од Ирана до Сирије где САД вуку једностране потезе који су довели до тога да Турска побесни“
  • Шеф руске дипломатије се у најновијем интервјуу посебно се осврнуо да „историјат државног преврата у Украјини“ који је назвао „европском срамотом“

          ОВАКАВ русофобски набој у Сједињеним Државама није постојао ни у време хладног рата – оценио је Сергеј Лавров.

          Шеф руске дипломатије притом је указао да је у оно време постојала одређена пристојност са обе стране, а да су је Американци у последње време потпуно одбацили.

          „Онда је постојала негативна стабилност између два немилосрдна блока, два светска система. Сада међу нама нема идеолошких разногласја. Сви имамо тржишну економију и демократију. Наравно остала је конкуренција, али она мора да буде поштена“.

          Лавров је открио да је Москва прошле године у пролеће Вашингтону предала полуформални предлог за нормализовање односа који и даље – важи. Па наставио:

          „Неки нас политиколози питају: зашто се убзуђујете, што је горе – то је боље. Нека САД објашњавају зашто са њима није могућ договор и своју рушилачку улогу у светским пословима. Од Ирана до Сирије где САД вуку једностране потезе који су довели до тога да Турска побесни“.      

          Посебно се осврнуо да „историјат државног преврата у Украјини“ који је назвао „европском срамотом“.

          Руски министар је поручио Вашингтону да су покушаји да се утиче на спољну политику РФ преко појачавања притиска на појединце и компаније лишени перспективе:

          „Око наше спољне политике постоји консензус у друштву - зато никакве санкције то не могу изменити. Ми не тежимо конфронтацији. Наша независност у спољној политици ослања се на национане интересе и неподложна је изменама извана“.

          Лавров је оценио да је агресивност САД условљена низом фактора: поразом демократа на председничким изборима 2016-те, постепеним губитком САД водећих позиција у свету, чињеницом да Доналд Трамп није човек система што од њега одбија и његове једнопартијце републиканце...

          Лавров је указао да је оптуживање Русије за мешање у изборе у другим земљама тупље од тупе пропганде.

          Додао је да је Трамп принуђен да вуче антируске потезе јер је под притиском изнутра. Истакао је да се у личним контактима са америчким лидером уверио да он не дустаје од својих предизборних обећања да ће побољшати односе са Москвом.

          „Охарабрује што се и од неких конгресмена и у политичким круговима у САД у последње време може чути да је садашње стање односа САД и Русије апсолутно ненрормално и да мора бити промењено“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари