ЛАВРОВ: Логика Џона Керија поводом Сирије потпуно је окренута наглавачке

ШЕФ РУСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ ПОТВРДИО ДА СУ ВОЈНИЦИ ЊЕГОВЕ ЗЕМЉЕ ОДАВНО У СИРИЈИ

Сергеј Лавров

  • „Ми настављамо - изјавио је Сергеј ЛАВРОВ - да помажемо влади у Дамаску у опремању сиријске армије свиме што је потребно, како би она спречила понављање либијског сценарија и других трагичних догађаја у том региона због опседнутости неких наших западних партнера идејама промене неугодних режима“
  • Кад на наш рачун лете празне оптужбе, да ми чинимо нешто противправно, да нечим јачамо Исламску државу - замолио бих да се пажљивија погледају конкретне методе које користи коалиција коју предводе САД

        РУСКИ војници налазе се у Сирији много година, они помажу обучавању војника да користе технику ради борбе против терориста. То је изјавио министар иностраних послова РФ Сергеј Лавров.

        „Руских војника у Сирији има, они се тамо налазе много година - потврдио је руски министар. - Њихово присуство је повезано с испорукама оружја сиријској армији, која сноси главни терет борбе против тероризма у лику Исламске државе и осталих екстремистичких групација.

        „Они се налазе тамо да би помагали у обучавању Сиријаца да користе ту технику и припремају је за коришћење у антитерористичкој борби“ - нагласио је Лавров.

        „Авионима који се упућују у Сирију РФ шаље и производе војне намене у складу с постојећим уговорима, као и хуманитарну помоћ“ - изјавио је он.

        „У зависности од тога који терет превози авион, ми тражимо одговарајуће дозволе у пуном складу с међународним нормама“ - истакао је шеф руске дипломатије. 

        Русија помаже у борби против тероризма не само Сирији, већ испоручује оружје и Ираку и другим земљама у региону, рекао је Лавров.

        „Ми настављамо да помажемо влади у Дамаску у опремању сиријске армије свиме што је потребно, како би она спречила понављање либијског сценарија и других трагичних догађаја у том региона због опседнутости неких наших западних партнера идејама промене неугодних режима“ - рекао је руски министар.

        Русија не пружа додатну војну помоћ Сирији, али уколико то буде било потребно, помоћи ће Дамаску на његов захтев и у пуном складу с међународним правом, нагласио је Лавров.

        „Ми никада нисмо скривали наше војно присуство (у Сирији). Наши војни стручњаци тамо раде, помажу сиријској армији у обучавању војника руковању нашим оружјем - истакао је шеф руске дипломатије. - Никакве додатне кораке Русија тренутно не предузима. Уколико они буду потребни, ми ћемо предузимати те кораке у пуном складу с нашим законодавством, међународним правом, у складу са нашим међународним обавезама. Наравно, искључиво на захтев и уз сагласност сиријске владе или других земаља региона, уколико буде потребно пружити помоћ и њима у борби против тероризма“.

        САД гледају кроз прсте онима који желе да користе терористичку групацију Исламска држава за смену председника Сирије Башара Асада. То је огромна грешка, изјавио је Лавров, одговарајући на питање агенције ТАСС.

        „У мојим редовним контактима с државним секретаром (Џоном Керијем), укључујући јучерашњи телефонски разговор, детаљно смо говорили о томе. Он је изражавао забринутост због гласина којих су пуни западни медији - казао је Лавров. - Кери је такође провлачио веома чудну тезу да помагање Асаду у антитерористичкој борби само јача позиције ИД, зато што ће као одговор спонзори ИД упумпавати у ту терористичку структуру све већу количину оружја и новца.

        „То је логика која је апсолутно преврнута наопачке, опет покушај гледања кроз прсте онима који користе терористе у борби против неугодног режима“- нагласио је руски министар. - „То је огромна грешка што коалиција Сједињених држава није планирала никакву сарадњу са Сиријом, чак није планирала ни информисање сиријске владе да те земље намеравају да изводе нападе на њеној територији, како они тврде, на положаје ИД“.

        „Аустралија је јуче саопштила да се придружује нападима у Сирији, без икаквог контакта с Дамаском. Велика Британија, по Камероновим речима, ликвидирала је неколико џихадиста с британским држављанством на сиријској територији, изјавивши да је то остваривање права Британије на самоодбрану“ - наставио је он.

        „Зато кад на наш рачун лете празне оптужбе, да ми чинимо нешто противправно, да нечим јачамо ИД, замолио бих да се пажљивија погледају конкретне методе које користи коалиција коју предводе САД - казао је Лавров. - Уверени смо да се апсолутно могу координирати сви ти напори, свих играча на том најважнијем антитерористичком фронту, у случају напуштања двоструких аршина и ако се све ради на основу међународног права уз координирајућу, централну улогу СБ УН. Ми смо спремни на то“. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари