Чепурин: Србија ће уласком у ЕУ изгубити и слободну трговину са Русијом и спољни курс који сада има

ПОЗВАО БЕОГРАД НА ПОЧЕТАК ДИЈАЛОГА РАДИ СМАЊЕЊА НЕГАТИВНИХ ПОСЛЕДИЦА УЛАСКА СРБИЈЕ У ЕУ

Александар Чепурин

  • Амбасадор РФ указао да ће Србија после приступања ЕУ морати да се придружи јединственом спољнополитичком ставу земаља Уније са свим последицама које из тога проистичу: „Колико ће се чути глас Београда приликом формирања спољне политике ЕУ ми ћемо видети. Данас тамо диригују мале, али веома агресивне земље чији је став далеко од става Србије“

        АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Чепурин изјавио је данас да ће уласком Србије у Европску унију билатералне пословне везе Србије и Русије претрпети значајне промене.

        Он је на Економском самиту у Београду позвао на почетак дијалога о смањењу негативних последица европских интеграција Београда за Русију и Србију.

        „Не бисмо хтели да наше билатералне пословне везе страдају приликом приступања Србије ЕУ“, рекао је Чепурин.

        Он је рекао да ће се промене одразити пре свега на режим слободне трговине.

        „ЕУ чини јединствен економски простор, и земље чланице не могу да буду у посебним економским односима и да буду заједно у слободним трговинским зонама са трећим земљама“, објаснио је Чепурин.

        Он је истакао да ће после приступања Србије, ЕУ зона слободне трговине Србија-Русија или Србија-Евроазијска економска унија бити принуђена да престане да функционише.

        „То ће довести до кварења успостављених трговинских токова Србије и Русије, и као до губитака предузећа двеју земаља“, рекао је Чепурин.

        Он је рекао и да ће укидање режима слободне трговине и прелазак Србије ка јединственој царинској унији ЕУ довести до поскупљења руског и српског извоза, који се сада одвија у бесцаринском режиму за скоро све производе.

        Део робе ће, како је рекао, заменити производи трећих земаља.

        Додао је да ће Србија после приступања ЕУ морати да се придружи јединственом спољнополитичком ставу земаља Уније са свим последицама које из тога проистичу.

        „Колико ће се чути глас Београда приликом формирања спољне политике ЕУ ми ћемо видети. Данас тамо диригују мале, али веома агресивне земље чији је став далеко од става Србије“, рекао је Чепурин.

        Према његовим речима, приступање ЕУ може имати негативне последице и по сарадњу Србије и Русије у области енергетике.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари