Амбасадор Русије у БиХ: Долазак 40 британских војника ствара утисак да је ситуација напета, а није

ПЕТАР ИВАНЦОВ: ТАКВО КАДРОВСКО ЈАЧАЊЕ EUFOR У ОВИМ ТРЕНУЦИМА НИЈЕ НЕОПХОДНО

  • ИВАНЦОВ: „Слање 40 специјалиста са обавештајним функцијама у БиХ се у Републици Српској интерпретира као покушај мешања у изборну кампању“

        АМБАСАДОР Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов сматра да упућивање појачања EUFOR-у током општих избора у БиХ шаље погрешну поруку како за БиХ, тако и за међународну заједницу, јер се стиче утисак да је ситуација у земљи напета и захтева међународно ангажовање, што, како каже, није тачно.

        Говорећи о слању додатних 40 британских војника у БиХ током општих избора, Иванцов је рекао Срни да не зна чиме се руководио оперативни командант EUFOR-а при доношењу такве одлуке.

       „Скренули смо пажњу на изјаву британског секретара за одбрану Гевина Вилијамсона. Видели смо и појашњење британске Амбасаде да та мисија није усмерена против Русије и да се војници шаљу на захтев EUFOR-а. Оставимо тезу о малигном утицају на савест државног секретара, поготово јер смо више пута говорили о нашој улози овде“, рекао је Иванцов.

        Руски амбасадор у БиХ изразио је забринутост због ове одлуке, наглашавајући да такво кадровско јачање у овом тренутку није неопходно.

       „Видимо да су ти планови већ изазвали оштру реакцију у Републици Српској. Слање 40 специјалиста са обавештајним функцијама у БиХ се у Републици Српској интерпретира као покушај мешања у изборну кампању“, указао је Иванцов.

        Руски амбасадор је подсетио да је у недавном коминикеу Управног одбора Савета за спровођење мира наглашено да избори треба да буду слободни и поштени, а то, истовремено, подразумева суздржавање од било каквих активности које би се могле схватити као покушај уплитања у изборну вољу грађана.

        Британски „Тајмс“ објавио је да ће Велика Британија послати 40 припадника војске који ће се придружити Мисији ЕУ и NATO-а у БиХ како би „спречили руско мешање у октобарске изборе“.

        Исти извор је навео да ће британски министар одбране Гевин Вилијамсон о овоме обавестити 28 министара одбране земаља чланица NATO-а на састанку у Бриселу, те да ће истаћи како ће тај потез потврдити важну улогу Велике Британије за европску безбедност.

        Из британске Амбасаде Срни је јуче речено да Велика Британија не шаље додатних 40 војника и официра у мисије ЕУ и NATO-а у БиХ ради „спречавања уплитања Русије у опште изборе у октобру“, већ да је одговорила на захтев оперативног команданта EUFOR-а Џејмса Еверарда за упућивање тих војника да би се унапредили капацитети ЕУ снага.

        У оквиру EUFOR мисије „Алтеа“ у БиХ је распоређено 600 војника од чега је само четворо из Велике Британије.

        Срна

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари