Лавров Лондону: Немамо везе са тровањем Скрипаља, омогућите нам приступ „отрову“

БРИТАНСКИ АМБАСАДОР ЛОРИ БРИСТОУ ПОЗВАН У МИНИСТАРСТВО ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА РФ

  • „Чим су се појавиле гласине које надувавају сви чланови британског руководства да је приликом тровања Скрипаља коришћена супстанца која је произведена у Русији, одмах смо затражили званичном нотом приступ тој супстанци како би наши експерти могли да је анализирају у складу са Конвенцијом о заштити од хемијског оружја“

        РУСИЈА нема никакве везе са атентатом на бившег пуковника Сергеја Скрипаља, рекао је руски шеф дипломатије Сергеј Лавров.

        „Већ смо рекли да је све то глупост. Ми немамо ништа са тим“, поновио је Лавров.

        Руски министар је рекао да Москва неће одговарати на ултиматуме Лондона у вези са „случајем Скрипаља“.

        „Пре него што се постави ултиматум - поднесе се извештај британском парламенту у наредна 24 часа, боље би било да се испоштују обавезе из међународног права, у овом случају конвенција о забрани хемијског оружја“, рекао је Лавров.

        Он је додао да Русија није добила од Велике Британије захтев за добијање информација о супстанци којом је наводно био отрован Скрипаљ и његова кћерка Јулија.

        По његовим речима, према конвенцији о забрани хемијског оружја, Велика Британија је морала одмах да се обрати држави која се сумњичи да је то урадила.

        Притом је министар рекао да ће Москва одговорити на захтев Лондона о отровној супстанци, ако буде послат у складу са нормама Конвенције о забрани хемијског оружја.

        Москва је званично затражила од Лондона приступ супстанци којом је наводно отрован Скрипаљ, рекао је Лавров.

        „Чим су се појавиле гласине које надувавају сви чланови британског руководства да је приликом тровања Скрипаља коришћена супстанца која је произведена у Русији, одмах смо затражили званичном нотом приступ тој супстанци како би наши експерти могли да је анализирају у складу са Конвенцијом о заштити од хемијског оружја“, рекао је Лавров на конференцији за медије, преноси Спутњик.

        Он је додао да је кћерка бившег пуковника, Јулија, била руска држављанка.  

        Амбасадор Велике Британије у Русији Лори Бристоу позван је у руско Министарство иностраних послова, саопштили су Спутњику у министарству. „Данас је у МИП позван амбасадор Велике Британије у Русији“, саопштили су у руском спољнополитичком ресору.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари