Вилсон: Добро је што Вучић припрема Србију за тешке одлуке поводом Косова

ИЗВРШНИ ПОТПРЕДСЕДНИК АТЛАНТСДКОГ САВЕТА:  ОН ЈЕ ДРЖАВНИ КОЈИ ВИДИ ШТА ЋЕ БИТИ И ЗА 30 ГОДИНА

Како је он уверен да САД Србима могу продати све што је добро

за Америку, НАТО и Шиптаре - Дејмон Вилсон

* Дејмон ВИЛСОН: Сједињене Државе треба да наставе да буду катализатор дијалога Београда и Приштине. Морамо да будемо присутни и да подржимо лидере региона да донесу храбре одлуке које ће њиховим земљама отворити пут напред. Заиста сам забринут ако постоји неко коме одговара статус кво... који значи да је незамисливо прикључење Србије Европској Унији или да Косово има столицу у УН и да развија односе са НАТО

*  „Ако постоји споразум, можемо да направимо стратешко партнерство са Србијом, ако постоји споразум, можда Развојна финансијска корпорација (ДФЦ) може да одвоји новац за програме помирења и економског развоја, има добрих мотива и надам се да лидери имају храбрости”

* ФАКТИ: Овај Амер Вучићево лидерство своди на признавање Косова* које су – употребивши сву моћ НАТО осим нуклеарног оружја - привремено отели Србији уз саучешће Уједињених нација и Јељциново Русије. Сад би да им довршавање отимања потпише Вучић, а они то да великодушно проглаше за врхунску државничку далековидост и и задобијену „европску будућност“. За наивне: подржаваће нас као Немачка и Ватикан Хрвате, а САД Шиптаре. Само што Србима узимају и оно што ни они сами не смеју дати, а њима дају и оно што никада сами не би стекли

_______________________________________________________________________

       ИЗВРШНИ потпредседник Атлантског савета Дејмон Вилсон оценио је да председник Србије Александар Вучић припрема народ за тешке одлуке по питању Косова када каже да пред земљом нису лаки дани.

       “Поздрављам што председник Вучић помаже да се Србија спреми за цео овај процес и за преговоре. Потребан је искрен разговор са јавношћу, како на Косову, тако и у Србији, о томе да ће бити тешких одлука и да су неопходни компромиси”, рекао је Вилсон у интервјуу за Глас Америке.

       Вилсон је казао да су потребни политичка храброст и лидерство како би се људи фокусирали на будућност.

       “Тиме сам импресиониран и надам се да је ово само део процеса припреме јавности на неке одлуке на које је лако бацати камење. Државник који уме да види како ће то бити и шта то значи за државу и за пет, 10, 20, 30 година. То је оно што се сад дешава, припрема јавности да се схвати да је ово заиста боље за ове државе”, навео је Вилсон.

       Он је рекао да споразум Србије и Косова мора да буде јасан, и да отклони препреке да Србија уђе у ЕУ, а Косово у међународне организације.

       “Оно о чему говоримо је да се границе у региону учине мање важним, а не више важним и мислим да овај споразум то може да убрза, али о томе треба да се договоре две стране, ми то нећемо диктирати. Атлантски савет све ово само посматра и подржава, али ни САД ни ЕУ неће диктирати”, казао је Вилсон.

       Он је навео да САД треба да наставе да буду катализатор дијалога Београда и Приштине.

       “Морамо да будемо присутни и да подржимо лидере региона да донесу храбре одлуке које ће њиховим земљама отворити пут напред. Заиста сам забринут ако постоји неко коме одговара статус кво сада”, додао је Вилсон.

       Према његовим речима, статус кво значи да је незамисливо прикључење Србије Европској Унији или да Косово има столицу у УН и да развија односе са НАТО, као и да људи могу да имају боље економске прилике и да могу да остану у земљи, да формирају породицу и да раде.

       “Мислим да Америка може да буде катализатор тако што ће остати укључена у процес, да истакне важност политичког императива. Исто тако мислим да ми треба да дајемо мотив. Биће разних компромиса у игри, али обе стране могу да добију много. Ако постоји споразум, можемо да направимо стратешко партнерство са Србијом, ако постоји споразум, можда Развојна финансијска корпорација (ДФЦ) може да одвоји новац за програме помирења и економског развоја, има добрих мотива и надам се да лидери имају храбрости”, рекао је Вилсон.

       Поводом недавног захтева Управе за спречавање прања новца при Министарству финансија Србије да комерцијалне банке доставе новчане трансакције за 37 истраживачких медија и невладиних организација и 20 активиста, ради борбе против прања новца и финансирања тероризма, Вилсон је рекао да га то “заиста брине”.

       “Мислим да је поента да се убрза пут ка европској будућности, и за то је потребна политичка храброст, коју сам видео код председника Вучића. Али, исто тако европска будућност Србије значи и владавину права и слободу медија, правосуђа, јаке демократске институције и цивилно друштво, то треба очувати”, казао је.

       Оценио је да ће побошљање економских прилика и решавање питања Косова убрзати и пут демократизације Србије јер је то кључно за европску Србију да би била део ЕУ.

       “Али не улазите у ЕУ са медијском ситуацијом која слаби, него која јача”, додао је Вилсон.

       Он је рекао и да је “заиста задовољан” овонедељним самитом лидера балканских земаља и тиме што су САД, ЕУ и финансијске установе присуствовале у знак подршке.

       “Потребан је осећај да постоји заједнички правац и трансатлантска подршка и јединство међу самим лидерима. То је прво што је добра ствар. Друго је што су они донели одређене одлуке и своју репутацију довели у ризик. Сада треба применити то и надгледати примену”, казао је Вилсон.

       Додао је да је “оптимиста по том питању” јер је “видео политичку вољу и политичку посвећеност”.

       https://nova.rs/politika/vilson-vucic-priprema-narod-za-teske-odluke-o-kosovu/

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари