Вечера у Храму Христовог Васкрсења: Митрополит Јоаникије измирио Кривокапића и Демократски фронт

ФРОНТ ЋЕ ПОДРЖАТИ БУЏЕТ, А ПРЕМИЈЕР ОТВОРИТИ ПРОЦЕС РЕКОНСТРУКЦИЈЕ ВЛАДЕ

* Лидер Нове српске демократије Андрија МАНДИЋ (имајући у виду митрополитову улогу): „Вечерас сте свима нама послали јасне поруке, а ми желимо у том духу заједништва да наставимо наше односе који су у једном периоду били нарушени

* ФАКТИ: Ако ово и јесте „мешање у политику“ – сигурно није мешање у дневну политику, нити покушај Митрополије црногорско-приморске да буде кривокапићев сувладар. Јоаникије и Црква учинили су неопходни минимум да помогну да ширење јаза између Кривокапићеве владе и ДФ не поклони прилику Ђукановићевој антисрпској клики да поново преузме извршну власт. Митрополит је, нема сумње, добро схватио да би такав развој догађаја довео у питање из све тековине литијског покрета...

_______________________________________________________

       ПОДГОРИЧКИ дневни лист „Побједа“, који је и даље под контролом дукљанско-монтенегринског блока Мила Ђукановића, објавио је да је нови Митрополит црногорско-приморски СПЦ Јоаникије посредовао у нагодби између Здравка Кривокапића и Демократског фронта која подразумева да ДФ гласа за буџет, а да премијер заузврат отвори преговоре о реконструкцији Владе.

       Исти лист тврди да му је „више извора“ потврдило да је Демократски фронт „напрасно променио став о буџету на притисак митрополита Јоаникија“.

       И навео: „Договор је да ДФ гласа за буџет, а добили су чврсто да ће обећање након тога  бити преговора о реконструкцији Владе”.

       Да ће ДФ гласати за буџет, саопштио је и један од његових лидера Милан Кнежевић, који је, гостујући у емисији ,,Аргументи“ РТЦГ, потврдио да ће посланици те политичке групације подржати тај документ ча и ако не буду усвојени њихови амандмани.

       Договор је постигнут за време свечане вечере у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици, којој су присуствовали председник Владе Здравко Кривокапић и сви лидери парламентарне већине, осим Дритана Абазовића.

       Из врха ДФ изостао је само Небојша Медојевић, који тврди и да није ни био позван.

       Он је објавио да је поднео оставку на место посланика у Скупштини Црне Горе и да није сагласан, иако је верник СПЦ, са мешањем Цкрв еу политику.

       „Јоаникије је за време вечере инсистирао да (Андрија) Мандић у свечаној здравици позове на `братски договор` и престанак сукоба на релацији премијер – лидери Демократског фронта, који је довео нову владу на ивицу опстанка” - пише „Побједа“ уз тврдњу да јој је то пренео један од  присутних на вечери.

       Договор да Јоаникије посредује у сукобу, потврдио је лидер Нове српске демократије Андрија Мандић:

       “Вечерас сте свима нама послали јасне поруке, а ми желимо у том духу заједништва да наставимо наше односе који су у једном периоду били нарушени. Односи са онима који се баве политиком и доносе одлуке у име народа”,казао је Мандић, који се на молбу митрополита Јоаникија обратио током вечере.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари