Грдно се варају сви који сматрају да Латинка Перовић није заслужила награду „Мурадиф Ћато“

ПРЕВАРИЋЕ СЕ И СВИ КОЈИ ПОМИСЛЕ ДА ОНА НИЈЕ `СЕСТРА` ХАРИСА СИЛАЈЏИЋА

* Мурадиф Ћато, добротвор по коме је награда добила име, истакао да му је веома драго што су ове године награду добили Харис Силајџић и Латинка Перовић који, како је рекао, као да су као брат и сестра“    

* Она је (путем видео поруке) истакла да је посебно срећна јер награда долази из БиХ и да јој је задовољство што ове године дели Мерхаметово признање са "познатим бошњачким интелектуалцем и политичарем Харисом Силајџићем"

* А Силајџић о њој: „Она је симбол храбрости из Србије каква ће бити једног дана, надам се. Када ће Србија то бити? Оног тренутка кад извор сваког зла на овим просторима и протагонисти Начертанија схвате да више нема никакве наде да могу остварити била шта у Босни и Херцеговини, и на Балкану, али углавном у БиХ. Тада ће доћи до катарзе, не прије тога

* ФАКТИ: Она је цео живот ишла ка овоме. И, ево, задовољна је. Она је њима мерхаметли, а гледано са дистанце - туђа међу (многим) својима и своја међу туђима којима је ближа. Крај заиста суди и почетку и средини. А и добро је овако – да у Србији буде мање илузија... Српски либерализам је са њом стигао тамо где је са њом једино и могао да ситгне. Шта ли би јој рекао Марко Никезић?

_____________________________________________________________________

       ИСТОРИЧАРКА и политичарка из Београда Латинка Перовић и интелектуалац и политичар из БиХ Харис Силајџић добитници су овогодишње награде фондације „Мурадиф Ћато“ која се додељује истакнутим личностима за допринос опстанку, развоју, друштвеном унапређењу БиХ и раду фондације, пренела је агенција Анадолија.

       "Латинка Перовић је слободномислећа интелектуалка, угледна историчарка и бескомпромисни борац за истину. У својим текстовима наглашава да Србија има потребу за политичарем који ће јавно преузети одговорност за злочине почињене у ратовима насталим распадом бивше Југославије, како би се помогло помирење са суседним државама и спријечило понављање сличне трагедије. Жестоко се успротивила агресији на Босну и Херцеговину од 1992. до 1995. године. Латинка Перовић је доказани пријатељ наше земље", казао је председник "Мерхамета" Кенан Врбањац.

(Фото: Анадолија/Самир Јордамовић)

       За Хариса Силајџића је рекао да је сигурно један од најзначајнијих интелектуалаца и политичара који је обављао најзначајније функције у БиХ.

       „У најтежим временима, својим политичким деловањем био је на бранику БиХ и непосредно учествовао у креирању њене будућности и заувијек заузео једно од кључних мјеста у новијој историји БиХ", казао је Врбањац.

       У обраћању путем видео поруке Перовић је истакла да је посебно срећна јер награда долази из БиХ од хуманитарне организације која има врло важну мисију која траје деценијама.

       „Мислим да је њу одржала њена идеја, њена мисија да помаже људима, слабима, угроженима болешћу, глађу, ратом, разним врстама насиља и то без обзира на њихове етничке одреднице, на верске одреднице. Сигурна сам да је са таквим организацијама које имају такву племениту мисију, свет бољи и хуманији, оно што му данас у трци за профитом, за брзим, лагодним, површним животом недостаје. Врло сам задовољна што сам у кругу награђених. Чинила сам у животу оно што сам могла, трудила сам се да служим општем добру у својој земљи и свуда где год сам то могла", рекла је Латинка Перовић.

       Она је додала да јој је задовољство што ове године дели Мерхаметово признање са "познатим бошњачким интелектуалцем и политичарем Харисом Силајџићем".

       Силајџић је такође рекао да му је велика  част да ову награду прими заједно са Латинком Перовић.

       „Она је симбол храбрости из Србије каква ће бити једног дана, надам се. Када ће Србија то бити? Оног тренутка кад извор сваког зла на овим просторима и протагонисти Начертанија схвате да више нема никакве наде да могу остварити била шта у Босни и Херцеговини, и на Балкану, али углавном у БиХ. Тада ће доћи до катарзе, не прије тога", рекао је.

       По његовим речима, тај моменат ће доћи када БиХ постане чланица НАТО.

       „Зато сматрам да нашем чланству у НАТО треба дати највиши могући приоритет“, казао је Силајџић.

Мурадиф Ћато

       Мурадиф Ћато, добротвор по коме је награда добила име, истакао је да му је веома драго да су ове године награду добили Харис Силајџић и Латинка Перовић који, како је рекао, „као да су као брат и сестра“.

       „Он се борио за част и поштење, за одбрану части бошњачког народа, а Латинка Перовић је својим радом спашавала част српског народа. Мислим да када се буде писала поштена историја БиХ од јуче, данас и сутра име Хариса Силајџића не може бити заобиђено, а када се буде писала историја српског народа - неће се моћи заобићи име Латинке Перовић", рекао је Ћато.

       Прву награду ове фондације добио је први председник државе БиХ Алија Изетбеговић, а до данас признање је додељено књижевницима, уметницима, спортистима и другим истакнутим личностима.

       (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари