Трамп за изасланика САД за преговоре Београда и Приштине поставио „Тачијевог тренера“

РИЧАРД ГРЕНЕЛ У БЕРЛИНУ ОПТУЖЕН ДА СЕ ПРЕМА НЕМАЧКОЈ ПОНАША КАО ОКУПАЦИОНИ 

КОМЕСАР 

* ВУЧИЋ прво признао да је изненеђен именовањем Гренела, па додао: Специјалног изасланика САД смо већ имали у виду Метјуа Палмера, са њим имамо коректне односе, сад је очигледно председник Трамп поставио новог човека као специјалног изасланика... Ми не изражавамо своје незадовољство што је то тако... Гренел је озбиљан и одговоран човек, човек од поверења председника Трампа. Видећемо у ком смеру ће то да иде

* ТАЧИ Гренелу након именовања: Ваше именовање учвршћује нашу сигурност и поверење у процес преговора, као и веру у могућност за постизање једног мировног и коначног споразума са Србијом. Ово је потврда и личне посвећености председника Трампа постизању мировног споразума између Косова и Србије”

* Тачи и Харадинај у Берлину, у време када је требало да се сретну са Федериком Могерини, били код Гренела

* ФАКТИ: Именовање Гренела, који је Трампу ближи од свих америчких амбасадора у Европи, може значити да се амерички лидер одлучио да „коначно сломи Србију“. Али, може бити знак и да жели да непосредно (преко Гренела) обезбеди разграничење и да донекле потисне ЕУ чије се многе чланице (посебно Немачка) томе противе

__________________________________________________________________

        ДОНАЛД Трамп именовао је Ричарда Гренела, актуелног америчког амбасадора у Немачкој, за свог специјалног изасланика за преговоре Београда и Приштине, саопштено је из Беле куће.

        Гренела за тај положај мора да потврди Сенат, наводи Глас Америке.

        Како пише Вашингтон тајмс, Гренел би требало да упоредо обавља обе функције.

        Вашингтон тајмс додаје да је Трамп касно синоћ изабрао Гренела за специјалног изасланика.

        Ричад Гренел је амбасадор САД у Немачкој од 8. маја 2018. године.

        Скоро две деценије био је главни саветник за комуникације званичницима на федералном, државном, локалном и међународном нивоу, преноси Танјуг.

        Председник „Косова“ Хашим Тачи саопштио је да је разговарао телефонски са Гренелом, новоименованим специјалним изаслаником америчке администрације за дијалог између Србије и Косова.

        „Ваше именовање учвршћује нашу сигурност и поверење у процес преговора, као и веру у могућност за постизање једног мировног и коначног споразума са Србијом. Ово је потврда и личне посвећености председника Трампа постизању мировног споразума између Косова и Србије”, навео је Тачи у телефонском разговору, а саопштио његов кабинет.

        Разговор са Гренелом најавио је и председник Србије Александар Вучић. Он је новинарима рекао да је тај разговор планиран за 14.30 часова, али још нема информација из Председништва Србије о исходу тог састанка.

        Вучић је поводом одлуке америчког председника Доналда Трампа (Трумп) да именује амбасадора САД у Немачкој, Ричарда Гренела за специјалног изасланика америчке администрације за дијалог између Србије и Косова, рекао да је то за Београд била изненађујућа вест.

        Председник Србије је подсетио да се воде преговори између Београда и Приштине под окриљем ЕУ.

        „Специјалног изасланика смо већ имали у виду Метјуа Палмера, са њим имамо коректне односе, сад је очигледно председник Трамп поставио новог човека као специјалног изасланика", рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Београду са кандидатима Српске листе за косовске изборе.

        Вучић је рекао да је Гренел озбиљан и одговоран човек, човек од поверења председника Трампа.

        "Видећемо у ком смеру ће то да иде", додао је Вучић.

        Председник Србије је, поновивши да већ постоји дијалог под окриљем ЕУ, поручио:

        „Ми не изражавамо своје незадовољство што је то тако“.   

        Вучић је за време своје посете Берлину – након увођења приштинских такси - изјавио да нико не разуме ни како, ни зашто их је Приштина увела, али и да не верује да је то била њихова самостална одлука.

        „Не мислим да је у то умешан Гренел (амерички амбасадор у Немачкој са којим су се дан раније састали Тачи и Харадинај). Али, неки људи сасвим сигурно јесу, а своје сумње и полусазнања и сазнања не могу да поделим са вама”.

        Упитан о томе што се Рамуш Харадинај није састао јуче са високом представницом ЕУ Федериком Могерини, већ са Гренелом, амбасадором САД у Немачкој и блиским сарадником председника Доналда Трампа, Вучић је приметио да је и Тачи био код Гренела, и да је то „интересантно”, али да нема ништа против.

        Поптредедник немачког Бундестага Волфганг Кубицки о америчком амбасадору у Берлину је рекао:

        „Тај амерички дипломата се понаша као врховни комесар окупационе власти. Њему мора бити стављено до знања да наша  толерантност има границе. Немачка не сме трпети Гренелове покушаје да се меша у политику суверене државе каква је Немачка“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари