Столтенберг: За НАТО је неприхватљива и сама помисао да Русија има сферу утицаја

ИЗЈАВИО ДА РФ НА ТО НЕМА ПРАВО ЈЕР ЈЕ ОКРУЖЕНА СУВЕРЕНИМ ДРЖАВАМА  

* Било му постављено питање да ли би пријем Украјине у НАТО представљао залажење у историјску сферу интереса Русије и не би ли то довело до нове спирале напетости у Европи

* „Русија нема право вета, а ни право гласа, поводом намере Украјине да уђе у НАТО, а такође нема право да успоставља своју сферу интереса... У супротном, то би значило фактичко признање да Русија има право да контролише шта раде њени суседи, а то је свет у који не желимо да се враћамо. То је свет у коме велике земље могу да постављају ограничења за деловање суверених нација“

* ФАКТИ: Овај НАТО-мудријаш, наравно, и не помишља да ишта од овога што је изговорио поводом Русије примени поводом Сједињених Држава, Велике Британије и Француске. Зато нема никакву замерку на оно што Француска ради у Малију нити на америчко држање под окупацијом немалог дела Сирије. Зато сматра да су Американци и Британци окупацијом и унитавањем Ирака и Авганистана чинили богоугодна дела и да су тамошњним муслиманима само помагали да што пре изађу пред свог Алаха... Неколико земаља НАТО 2014. организовало државни преврат у Украјини, а он сада тврди да је то суверени сусед Русије који има суверено право да ступи у НАТО! Какав љигави и лажљиви бедник! Заправо: овај мудријаш је скроз ЛАЖАН

       НАТО сматра неприхватљивом чак и саму мисао о томе да Русија може имати своју сферу утицаја јер су сви њени суседи суверене државе  - изјавио је Јенс Столтенберг.

       Генерални секретар НАТО ово је изговорио на пресс-конференцији по по завршетку сусрета шефова дипломатија земаља чланица западне војне алијансе.

       „Сама постављање тог питања садржи у себи тезу која изазива нашу забринутост јер је неприхватљива. То је теза да Русија има сферу интереса“ – додао је Столтенберг одговарајући на питање да ли би пријем Украјине у НАТО представљао залажење у историјску сферу интереса Русије и не би ли то довело до нове спирале напетости у Европи.

       Столтенберг се одмах потом упустио у ново разјашњавање:

       „То би значило фактичко признање да Русија има право да контролише шта раде њени суседи, а то је свет у који не желимо да се враћамо. То је свет у коме велике земље могу да постављају ограничења за деловање суверених нација“.

       Још је додао да је Украјина независна и суверена земља са међународно признатим  границама које је, поред осталих, гарантовала и Руска Федерација.

       „Те границе се морају поштовати, укључујући и Донбас и Крим као део Украјине. Зато је погрешна сама идеја да је подршка НАТО независној земљи некаква провокација према Русији. НАТО напросто поштује вољу украјинског народа. Русија нема право вета, а ни право гласа, поводом намере Украјине да уђе у НАТО, а такође нема право да успоставља своју сферу интереса", - закључио је Столтенберг.

       Признао је једино да се на Украјину не односи принцип колективне безбедности и да она, као њен партнер, може рачунати само на подршку алијансе. А та подршка подразумева да ће НАТО активно повећавати војну моћ Украјине и Грузије.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари