Што је баби мило: Алијин син тврди да БиХ држи на окупу унутрашња, а не вањска снага

„СРБИ СУ ЗАРАТИЛИ СА СВАКИМ СА КИМ СУ ДЕЛИЛИ ДРЖАВУ КАД СУ ИХ ВОДИЛИ МИЛОШЕВИЋ И КАРАЏИЋ“

* „Додик прети и тражи више него што странкама око СНСД припада. Ако то не добије, направиће тешку кризу и застој у раду институција БиХ. Тад ће изаћи још агресивније са тврдњама да је БиХ пропали покушај међународне заједнице, да очигледно не можемо живети заједно, да се морамо поделити

* „Генетско порекло, језик, култура, систем вредности које етничке групе у БиХ баштине дефинитивно имају исту основу. Народи у БиХ имају испреплетене идентитете и судбине, формирали су и обликовали једни друге, и сасвим сигурно могу и хоће наставити да живе заједно. Одавно би се односи нормализовали да није политичара попут Додика који ране које зарастају поново позлиједе, а воду која се бистри поново и намерно замуте

* ФАКТИ: Ево, Србе оптужује лидер стране која се прва у БиХ наоружала и прва запуцала и син оног који је одбио Кутиљеров план! И још тврди из свог `блискоисточног` и делом туркизованог Сарајева да БиХ држаи на окупу „унутрашња а не вањска снага“!

_____________________________________________________________________________

            ПРЕДСЕДНИК  Странке демократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић оцијенио је у интервјуу за Фену да је тактика Милорада Додика, председавајућег Председништва БиХ, врло једноставна - на арогантан начин, претећи и условљавајући, тражити више него што то странкама окупљеним око Савеза независних социјалдемократа (СНСД) припада.

            "Ако то добије, победио је, и наставиће да се доминантно понаша, диктира и доминира кроз цијели мандат. Ако то не добије, направиће тешку кризу и застој у раду институција БиХ. Тад ће изаћи још агресивније са тврдњама да је БиХ пропали покушај међународне заједнице, да очигледно не можемо живети заједно, да се морамо поделити, итд. Бојим се да му овај други сценарио више одговара, и да је његов превасходни циљ стварање кризе и застоја",  рекао је Изетбеговић замољен за коментар Додикових захтева у односу на НАТО пут БиХ и састав будућег Савета министара.

            Упитан може ли, ипак, доћи до договора у среду, Изетбеговић наводи да је на првом састанку који је  имао са Додиком и Драганом Човићем, председником ХДЗ-а стекао дојам да Додик жели договор, био је кооперативан, пристао на неке битне компромисе.

"А онда је на следећем састанку одустао од компромисних решења, и након састанка почео да даје јако тешке и провокативне изјаве. Још увек није касно да се постигне договор, ако је то циљ свих страна у преговорима. Али, бојим се да је циљ Милорада Додика ово друго - застој у раду институција, и криза која ће из тог застоја произаћи",  сматра председник СДА.

            Коментирајући Додикову тврдњу да  "Срби нису никад никог напали", Изетбеговић каже да понашање Срба, као и свих других народа, зависи од понашања оних који их предводе.

            "Срби су заратили и разишли се са сваким са ким су делили државу и животни простор у времену када су их предводили Милошевић, Караџић, Младић. Разишли су се са Словенцима, Хрватима, Албанцима, са православним Македонцима, браћом Црногорцима.... Надам се да ће након свих болних искустава са Бошњацима ипак пронаћи модус суживота", каже Изетбеговић.

            Председник СДА наводи да БиХ траје већ 1000 година, укључујући ту и период од 1992 до 1995, и пресудни фактор који је држи на окупу је унутрашња, а не вањска снага.

            "Надам се да нећемо морати на најтежи начин то поново доказивати. Босански Срби, Хрвати и Бошњаци имају много тога заједничког, и да није политичара који их воде у сукобе, сигурно би пронашли заједнички језик и поново успоставили хармонију у односима. Генетско порекло, језик, култура, систем вредности које етничке групе у БиХ баштине дефинитивно имају исту основу. Поражавајуће је да председавајући Председништва БиХ, човек који представља земљу и њене народе изговара такве речи, увредљиве, обесхрабрујуће и, што је најважније, неистините и неутемељене. Народи у БиХ имају испреплетене идентитете и судбине, формирали су и обликовали једни друге, и сасвим сигурно могу и хоће наставити да живе заједно. Одавно би се ти односи нормализовали да није политичара попут Додика који ране које зарастају поново позледе, а воду која се бистри поново и намерно замуте", рекао је Изетбеговић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари