Савет министара ЕУ: Србија није заслужила отварање нових поглавља

ТРАЖИ НАПРЕДАК У ДЕМОКРАТИЈИ, СЛОБОДИ МЕДИЈА, НЕЗАВИСНОСТИ ПРАВОСУЂА...

Михаел Рот

* ФАКТИ: Чврге Србији опет удара Немац (Михаел Рот). Нимало случајно. Републику Српску надзиру и покушавају да дисциплинују Аустријанци, Британци и Немци, а Србију Немци и Американци. Да је Србија у нормалном стању – презриво би се насмејала поводом претње неотварања поглавља...

_________________________________________________________

       САВЕТ министара Европске уније је закључио да нису испуњени услови да се отвори неко ново поглавље у преговорима о чланству са Србијом и потребно је да за то дође до напретка у питањима демократије, независности правосуђа, слободе изражавања и медија, изјавио је данас у Бриселу немачки министар за Европу Михаел Рот.

       Он је то рекао на завршетку дводневног заседања шефова дипломатија ЕУ и тиме одговорио на питање новинара шта је закочило да се отвори бар једно поглавље у преговорима с Београдом.

       Рот је нагласио да "отварање поглавља преговора о чланству с ЕУ није неки великодушни поклон Брисела и то не зависи од Берлина, већ од оствареног напретка, а потребна је и да предлог Европске комисије усвоје једногласно све чланице, тако да се овори ново поглавље".

       "Савет министара је закључио да услови за  нису довољно испуњени да се отвори неко ново поглавље" у преговорима са Србијом, ставио је до знања немачки министар за Европу.

       "Ако се у расправама", објаснио је Рот, "утврди да је у кључним питањима плурализма медија, демократије, политичког плурализма, слободе изражавања, помирења у региону, независност правосуђа дошло до довољног напретка, не би било јако тешко ићи даље и отварати преговарачка поглавља".

       "Али то не зависи од нас, није то у нашим рукама, то наравно зависи од земаља кандидата за чланство", закључио је немачки министар за европска питања.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари