Као крпене лутке падоше Курти и његова влада у режији амбасаде САД

ЗА НЕПОВЕРЕЊЕ ВЛАДИ ГЛАСАО 81 ПОСЛАНИК, 32 БИЛА ПРОТИВ, А ЈЕДАН УЗДРЖАН

* ФАКТИ: Ово је и пораз Немаца и Француза у Приштини. Директан доказ да Берлин и Париз, као и ЕУ целини, није међу Шиптарима Американцима ни до колена

___________________________________________________________

        ПАЛА је шиптарска влада у Приштини. Аљбин Курти више није премијер.

        Како пише приштинска "Газета", посланици су након расправе изгласали неповерење Куртију.

        За неповерење Влади гласао је 81 посланик, 32 су била против, један је био уздржан.

        Куртију су окренули леђа и посланици ДСК који су до само пре неколико сати био формално коалициони партнер његовог Самоопредељења.

        Американци су преко ДСК и покренули смену Харадинајевог наследника.

        Очекивано, њих је у томе подржала већина опозиционих странака, на челу са ДПК Кадрија Весељија.

        Политичка туча у шиптарској скупштини у Приштини трајала је цео дан, а обележиле су је свађе и унутар истих странака, паузе.

         Уследила је и једна неочекивана понуда, коју асу неки схватили и као уцену.

        „Министар одбране“ Антон Ћуни, иначе функционер ДСК, понудио је Куртију да повуче одлуку о разрешењу бившег министра Агима Вељиуа (ДСК) и безусловно укине таксе Србији и БиХ, како би његова странка повукла предлог за обарање косовске владе.

        То ни у његовој партији није наишло на одобравање свих, па је потпредседник ДСК Агим Вељиу казао да Ћуни нема овлашћења да нуди такву нагодбу Куртију.

        Другим речима: да то није став ДСК-а.

        Курти није сменио Вељиуа из хира. У случају завођења ванредног стања, „Национални савет безбедности“, на челу са Тачијем, преузео би извршне функције у управљању ситуацијом. Курти је ту идеју Тачија назвао "покушајем пуча".

        Како је пренела Слободна Европа из Приштине, он је у завршном обраћању рекао да је у односима са ДСК имао један проблем - што центар одлучивања те партије није у Приштини, већ у местима одакле долазе председник ДСК Иса Мустафа и бивши министар унутрашњих послова Агим Вељиу, алудирајући да они одлучују о свему, а не партија.    

        Он се такође осврнуо и на "тешку комуникацију" коју је имао са специјалним изаслаником америчког председника за преговоре Косова и Србије Ричардом Гренелом, који је тражио од Куртија "укидање таксе и тачка", без увођења реципрочних мера, а са чиме се Курти није сложио.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари