Изетбеговић: Макронова изјава о БиХ као темпираној бомби – тешка и неутемељена

„НИЈЕ ОВО ОНО ШТО СМО НАУЧИЛИ ДА ФРАНЦУСКА РАДИ У ЕВРОПИ И НА БАЛКАНУ“

Млађи чланови делегације БиХ  на Светском форуму демократе у Стразбуру

овако су поручили Макрону "Наш дом није темпирана бомба"

* Лидер СДА: „Из Француске је отишло пет или шест пута више бораца на сиријска ратишта него из БиХ. У БиХ се тај проблем решава. Нико из БиХ у задње четири године није отишао, седам особа се вратило, једна ове године, па се може констатовати да смо се ми исхрвали с тим проблемом и да га Макрон овако враћа у БиХ“

* ФАКТИ: Алијин син не крије да му Емануел Макрон није по вољи. Он би да се Париз врати политици Макронових претходника – Жака Ширака и Николе Саркозија. Оној француској политици која је била укључена у све прљавштине против Срба, која је сломила кичму Либији и помагала Американцима против Сирије. Ни његовом оцу не би одговарао председник Француске који се не задовољава клањањем „Сребреници“, а још говори о „смрти мозга НАТО“. Босански муслимани су настали у инкубатору турске окупације, па ни данас не могу без седења у окупаторовом  (САД, НАТО...) крилу...

_________________________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК Странке демократске акције Бакир Изетбеговић изјавио је, осврћући се на изјаву француског председника Емануела Макрона, да се Босна и Херцеговина исхрвала с проблемом одласка бораца на ратишта у Сирији и Ираку.

        Изетбеговић је Макронову изјаву да је БиХ "темпирана бомба" окарактерисао као тешку и неутемељену.

        "Ових дана што се дешавало с одбијањем давања кандидатског статуса и почињању преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом, лоша је порука. Имао је улогу у томе Макрон и дао је тешке изјаве о НАТО-у и БиХ. Тешке и неутемељене изјаве. Из Француске је отишло пет или шест пута више бораца на сиријска ратишта него из БиХ. У БиХ се тај проблем рјешава. Чланица смо коалиције, нико из БиХ у задње четири године није отишао, седам особа се вратило, једна ове године, па се може констатовати да смо се ми исхрвали с тим проблемом и да га Макрон овако враћа у БиХ. Није ред и није утемељено", поручио је Изетбеговић.

        Према његовим речима, блокада ЕУ интеграција и довођење у питање чврстоће НАТО савеза није оно на шта је БиХ научила од Француске.

Бакир Изетбеговић би дао сто Макрона

за једног Барнара Анри Левија

        "Није то оно на шта смо научили да Француска ради у Европи, на Балкану. Ми се надамо да ће се француска политика вратити на линију ранијих председника пријатељске нам земље", изјавио је Изетбеговић.

        U опсежном интервјуу за The Economist, предсједник Француске Емануел Макрон је казао да је Босна и Херцеговина „темпирана бомба тик уз Хрватску“.

Звиздић: На страна ратишта из БиХ отишло ни мање

ни више људи него из других земаља

        ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ Савјета министара БиХ Денис Звиздић тврди да "из БиХ на страна ратишта није отишло ни мање, ни више грађана него из било које земље западног Балкана или Европе", те да због тога "БиХ није и неће бити било каква претња".

        Реагујући на изјаву француског председника Емануела Макрона да БиХ представља темпирану бомбу због повратка џихадиста, Звиздић је истакао "да је заустављен одлазак грађана БиХ на страна ратишта", те да "ниједан грађанин БиХ није учествовао у неком терористичком акту у Европи или у свијету".

        "То говори о нашој озбиљној посвећености борби против тероризма, а што је резултирало и врло јасном констатацијом у извештајима релевантних институција и агенција које говоре да је БиХ врло кредибилан партнер у борби против тероризма и партнер у глобалној коалицији у борби против терористичке организације Исламска држава", наведено је у писаној изјави Звиздића.

        Он каже да је БиХ, према релевантним информацијама међународних институција и агенција, па и посљедњим извештајима Стејт департмента, "значајно напредовала у борби против тероризма и свих облика екстремизма".

        Истичући да БиХ остаје посвећена борби против тероризма, Звиздић је указао да податке о овим питањима треба тражити директно од овлаштених институција и агенција из БиХ, јер су само то праве и релевантне чињенице, односно подаци који могу бити провјерени.

        "Информације никако не треба узимати од оних који су недобронамерно оријентисани ка БиХ и који таквим изјавама наносе немерљиву штету међународном угледу и кредибилитету БиХ, која се налази у фази и европских и НАТО интеграција", навео је Звиздић.

Џаферовић: Главни проблем су неке ретроградне

снаге унутар БиХ и у окружењу

        БОШЊАЧКИ члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић рекао је да ј изјава председника Француске Емануел Макрона да је "БиХ темпирана бомба која куца тик крај Хрватске" неутемељена и да су ретроградне снаге основни проблем БиХ.

        Џаферовић је позвао председника Француске да помогне у томе.

        "Мислим да је председник Макрон морао да води рачуна јер неке ретроградне снаге у окружењу и унутар БиХ желе да БиХ има такав проблем", истакао је Џаферовић и додао да је Председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић позвао на састанак француског амбасадора у БиХ и да ће се након тог састанка знати да ли има потребе за ванредном седницом Председништва.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари