Хрвати се узнемирили као мишеви због мапе „историјске Мађарске“ која обухвата све до Ријеке

УРАМЉЕНА ЈЕ И НАЛАЗИ СЕ У ПРЕДСЈЕДНИШТВУ ОРБАНОВЕ ПАРТИЈЕ ФИДЕС

* Андреј Пленковић поводом `инцидента` разговарао са својим министром вањских послова Горданом Грлићем Радманом који ће о мапи разговарати са „мађарским колегом“. Еуропејац Пленковић је за сваки случај унапријед рекао да „Хрватска мора да сарађује са својим сусједима“

* ФАКТИ: Сенка Орбанове „историјске Мађарске“ пада и на Војводину. Србија о томе са Виктором Орбаном и може и не мора да разговара. Јер, зашто на неком зиду у СНС, СПС или ДСС не би висила мапа Србије са границама након Другог балканског рата или мапа Душановог царства? У сваком случају, Срби нема ни најмањи разлог да стају на страну Хрвата јер веће злочине против Срба  од њихових нису направили ни Немци, Бугари и мађарски фашисти заједно. Зликоваца попут њихових у новијој историји било је можда још само у Руанди. Орбан је Србији ближи и прихватљивији од сто Пленковића!

______________________________________________________________________

         МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан одржао је састанак председништва своје странке Фидес под урамљеном мапом "историјске Мађарске", која обухвата и велики део Хрватске, све до Ријеке и Далмације.

         Хрватски премијер Андреј Пленковић је тим поводом поручио да ће надлежно министарство разговарати о томе са мађарском страном, пренео је хрватски портал Индекс.

         Чини се, наводи портал, да је поменута мапа "стални инвентар" у просторијама Фидеса и додаје да то није први пут да Мађарска провоцира.

         Фотографију са састанка председништва Фидеса, Орбан је објавио на свом званичном Фејсбук профилу, а Индекс подсећа да је и у јуну ове године на званичном Твитер налогу "About Hungary“, на енглеском језику, објављена стилизована географска карта којом се сугерише да су након Првог светског рата и Трианонског споразума Мађарској отете две трећине територије, укључујући чак 63.000 километара квадратних који су део данашње Хрватске, Словеније и Србије (Војводина).

         Коментаришући вијест да је мађарски премијер Орбан одржао седницу председништва своје странке испод карте која приказује "велику Мађарску", у којој су и велики делови Хрватске, Пленковић је рекао да је о томе разговарао с министром спољних и европских послова Горданом Грлићем Радманом.

         "Наше министарство ће везано за то обавити разговоре с мађарском страном. Колико сам га разумео, није то први пут да се та карта појављује на неком састанку Фидеса", казао је Пленковић.

         Садашње хрватске границе су такве какве јесу, поручио је Пленковић и додао да Хрватска мора да сарађује са својим суседима.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари