Гренел: Ако Београд и Приштина не почну преговоре и не дођу до разумног решења – САД ће се повући

ТРАМПОВ ЕМИСАР: „НЕ МОГУ ДА ПРЕДВИЂАМ БУДУЋНОСТ АЛИ ОСЕЋАМО УЗБУЂЕЊЕ ОД КРЕТАЊА НАПРЕД“

* Ричард ГРЕНЕЛ: „Желим да приближим две стране, а на странама је да одлуче. Стране ће ми рећи шта мисле и шта желе. У Приштини сам на састанцима са свим лидерима и пословном заједницом пренео да таксе од 100 одсто на српску робу морају да буду укинуте и да су неприхватљиве. А кампања за повлачење признања мора да се заустави“

* Александар ВУЧИЋ: Не прихватамо повлачење једнакости између нелегалног увођења такси на српску робу и кампање повлачења признања независности Косова. За мене то није исто, јер су таксе уведене без икаквог разлога. Не може да буде танте за кукурику, него мора - танте за танте. Поновио сам и Гренелу да смо ми имали стари предлог који је био фер: да направимо паузу у кампањи за повлачење признања независности. Можемо да о томе разговарамо

* ФАКТИ: Трампов специјални изасланик за `преговоре Београда и Приштине` није објаснио шта подразумева под кључном речи „повући“. Није ни морао. И без тога је јасно да се САД – шта год се даље догађало – НЕЋЕ ПОВУЋИ. Наравно, ово није исто као кад је Трамп говорио да је НАТО застарео и превазиђен, па све то заокренуо за 180 степени. Гренел, упркос томе што је `лични тренер` Хашима Тачија, можда и не разуме да би се већина у Србији обрадовала да се Америка ПОВУЧЕ и поводом КиМ и поводом Србије и Срба генерално... Тада би и Шиптари били спремнији и за договоре и за компромисе...

____________________________________________________________________

        МИСЛИМ смо кренули напред и желимо да останемо на том путу, поручио је специјални изасланик председника САД за преговоре Београда и Приштине Ричард Гренел на конференцији за новинаре са председником Србије Александром Вучићем и додао да ће се Сједињене Државе, ако обе стране не седну и не дођу до разумног решења, повући.

        Гренел је на питање - мисли ли да је фер његов захтев за реципроцитетом по формули `Приштина да укине таксе, а Београд заузврат да заустави кампању за повлачење признања Косова`, као и шта значи његова изјава да председник Трамп неће дозволити да решавање односа Београда и Приштине траје предуго ако нема напретка - казао да није на њему да одлучи шта је фер.

         „Желим да приближим две стране, а на странама је да одлуче“, рекао је амерички дипломата.

        „Стране ће ми рећи шта мисле и шта желе. Ја покушавам да се усмерим на бољу будућност људи на Косову и Србији. Да пренесем нешто од оне енергије коју имамо у САД, да политичка питања ставимо у страну и да се усредсредимо на привреду“, објаснио је он.
        Истакао је да се мора учинити све да се превазиђе оно што сви виде као конфликт.

        „Верујем да ћете када то успемо видети још већи процват ваше привреде, а када то учинимо, остављам другима да одлуче да ли је нешто фер“, казао је он.

        „Не могу да предвиђам будућност. Могу да кажем да заиста осећамо одређено узбуђење и енегрију када се креће напред. Мислим да смо кренули напред и да остајемо на том путу“, подвукао је он.

        Гренел је истакао да ће обе стране сести, а ако не седну и не дођу до разумног решења, онда ће се САД повући.

        Гренел је пре ове изјаве рекао да је и јуче у Приштини на састанцима са свим лидерима и пословном заједницом пренео да таксе од 100 одсто на српску робу морају да буду укинуте и да су неприхватљиве.

        „Исти захтев преносим и овде, а то је оно што се тиче кампање за повлачење признања, која мора да се заустави“, рекао је Гренел.

        Он је навео да „морамо да се крећемо у правцу привреде“, отварања нових радних места, а то значи и укидање такси које ће довести до већег богатства и нормалније ситуације кад је у питању трговина, пренео је Танјуг.

        Гренел је рекао да се и у Приштини сусрео са привредницима на Косову који се, каже, слажу да таксе морају да се укину.

        „Сви смо се на то усмерили и уверен сам да идемо у том правцу“, рекао је Гренел.

Нису исто таксе и повлачење

признања независности

        Вучић је изјавио да не прихвата повлачење једнакости између нелегалног увођења такси на српску робу и кампање повлачења признања независности Косова.

        „Имамо државни став по питању независности Косова, који се разликује од става Сједињених Америчких Држава и Приштине. Они желе што више признања, ми не желимо и наш посао је да радимо на томе“, рекао је Вучић.

        То је био његов одговор на Гренелову понуду да Приштина укине таксе у замену за престанак повлачења признања.

        „За мене то није исто, јер су таксе уведене без икаквог разлога. Не може да буде танте за кукурику, како се то у нашем народу каже, него мора танте за танте“, рекао је Вучић.

        „Поновио сам и Гренелу да смо ми имали стари предлог који је био фер, да направимо паузу, да Приштина укине таксе, а ми да зауставимо кампању за повлачење признања независности. Рекао сам му и данас да можемо да разговарамо о томе, ако ће то снизити тензије у целом региону. Али не можемо да радимо ако ће после тога из Приштине да нам кажу следеће недеље:  ’е, ми хоћемо у ту и ту међународну организацију‘, јер ми морамо да радимо свој посао“, рекао је Вучић.

Отворен и искрен и не лак

разговор с Гренелом

        Вучић је изјавио да је са Гренелом имао веома добар, отворен и искрен разговор, који се, каже, пре свега тицао унапређења животног стандарда људи и бољег економског и инфраструктурног повезивања у региону.

        „Међутим, у односима Београда и Приштине нема лаких разговора и коју год тему да покренете, увек долазите до политике“, приметио је Вучић.

        Он је захвалио Гренелу што је, каже, на рационалан начин, уз врло снажну агенду и жељу да напредујемо у односима, разумео које су потребе Србије и шта грађани желе да виде — да је наша земља поштована, а не понижавана као раније.

        Вучић је пренео да је Гренелу изнео све проблеме које смо имали од увођења такси на робу из централне Србије. Посебно су, каже, погођене прехрамбене компаније, а платили смо и цену у укупној унутрашњој трговини у оквиру ЦЕФТА.

        „То је нанело штету и људима у Приштини, колико и у Београду и свим местима широм Србије“, рекао је Вучић.

        Додао је да је захвалан Гренелу што је, каже, добро разумео колико је важно да се у савременом свету сви труде да направе договоре и тако превазилазе баријере.

        (Танјуг) 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари