Ескобар у Конгресу САД: Не одустајемо од санкција – помоћу њих смо срушили Милошевића

ЗАЈЕДНО СА КОНГРЕСМЕНОМ БИЛОМ КИТИНГОМ НАСТУПИО У ПОДОДБОРУ ЗА ЕВРОПУ 

Овако су неки Американци пре једног века

видели милитаризам своје земље

* Бил КИТИНГ: Америчка администрација је кључна за мир и стабилност на Западном Балкану. Сада је јасније него икада да има још много посла. Потребан је дијалог међу етничким групама како би се дошло до помирења. Дијалог мора бити постигнут, а САД ће помоћи. Проблем западног Балкана је један од најважнијих приоритета

* Габријел ЕСКОБАР: Имамо додатне санкције које смо спремни да користимо како бисмо спречили све што угрожава територијални интегритет БиХ. Додику слаби подршка у јавности. Оно што Додик ради и заговара, људи из РС не желе. Слаби његова политичка моћ   

* ФАКТИ: Кад се са овога скине пена лажне љубави према „Западном Балкану“, добро се види да у Вашингтону не одустају од усрећивања региона помоћу слабљења и даље прогона свега српског. Да не одустају од лажи да Милорад Додик и Република Српска, који га једини бране, угрожавају Дејтонски споразум. Да ће против Додика покушати са санкцијама које погађају народ у Српској – не би ли он на изборима гласао за америчко-британске марионете. У свему овоме је једино добро што Америка наступа са Ескобаровим лицем. Да нико нормалан нема илузија...

_____________________________________________________

       СА члановима Пододбора за Европу у спољнополитичком одбору Представничког дома Конгреса разговарали су о ситуацији у БиХ конгресмен Бил Китинг и Габријел Ескобар, специјални изалсник Џоа Бајдена за „Западни Балкан“.

       Китинг, који је и председавајући том пододбору, рекао је:

       - Западни Балкан је комплексна геостратешка тачка Европе. Он је невероватно мултиетничан. Културолошки различит део Европе. Западни Балкан је радио на успостављању демократије и кретању ка чланству у ЕУ. Америчка администрација је кључна за мир и стабилност на Западном Балкану. Сада је јасније него икада да има још много посла. Потребан је дијалог међу етничким групама како би се дошло до помирења. Дијалог мора бити постигнут, а САД ће помоћи. Проблем западног Балкана је један од најважнијих приоритета. САД ће подржати мир и демократију на Западном Балкану.

       - Санкције ће бити коришћене и листа је недавно допуњена за оне који не престају угрожавати мир у региону. Габријел Ескобар ће сведочити данас. Његово сведочење је кључно како би се боље разумела проблематика Западног Балкана. То је регија са великим потенцијалом. Ту ћемо одржавати добре односе и партнерства. Морамо наставити да будемо укључени. Та регија мора да буде јака.

Суштину Америке боље је изражавало

једино лице Медлин Олбрајт

       Из наступа у Пододбору Габријела Ескобара:

       - Наш циљ је да одржимо напредак Западног Балкана а крајњи циљ је улазак у ЕУ. САД и ЕУ сматрају да је улазак у ЕУ једина будућност региона. САД остају посвећене очувању територијалног интегритета у БиХ и миру загарантованом Дејтонским споразумом. Радимо са ЕУ да осигурамо место БиХ у Европи.

       Пут од Дејтона до Брисела подразумева и изборне и економске реформе. Реформе изборног закона ће донети добро свима.   Недавне претње Милорада Додика по институције БиХ су опасне по мир загарантован Дејтоном, по чланство у ЕУ и све грађане БиХ. Ургирамо да се сви покушаји зауставе и осигура светла будућност региона. Не смемо им дозволити да успеју.

       Посвећени смо интеграцијама, инвестицијама, побољшању инфраструктуре, повезивању региона. Отворени Балкан је економска иницијатива која је корисна. Бајденова администрација ради са нашим партнерима да помогну Западном Балкану да напредује на европском путу.

       Дејтонски споразум гарантује територијални интегритет и суверенитет БиХ. САД раде на томе да БиХ буде инклузивна мултиетничка држава. Радимо са нашим партнерима у ЕУ, Еуфором и НАТО да сачувамо суверенитет и интегритет БиХ.

       У новембру путујем у БиХ да пренесем ову поруку. Имао четири наша човека, изасланика, која у сваком тренутку раде на отвореним питањима у БиХ. Палмер је наш изасланик за изборну реформу. Нећемо гурати етничке поделе. Радимо на томе да БиХ буде инклузивно друштво.

       Сваки потез дезинтеграције има своје консеквенце. Најава војске Републике Српске и формирање Агенције за лекове дестабилизују ситуацију. Већ сам о томе разговарао са лидерима и са партнерима у ЕУ. Ми подржавамо ОХР и ЕУФОР.

       Имамо додатне санкције које смо спремни да користимо како бисмо спречили све што угрожава територијални интегритет БиХ. Додику слаби подршка у јавности. Оно што Додик ради и заговара, људи из РС не желе. Слаби његова политичка моћ.

       Америка не одустаје од санкција. Уз помоћ њих смо склонили и Милошевића.

  

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари