Ердоган: Аја Софија ће бити отворена за јавност, као што су то Плава џамија и Сулејманија

НА ИСТИ ТАС ЈОШ ДОДАО: И МИ ИМАМО РИМСКУ ПРАВОСЛАВНУ ЦРКВУ

* ФАКТИ: Ваљда у уверењу да ће то понеко и `прогутати`, турски султан под председничким турбаном рекао је функционерима своје партије да је Мехмед Освајач био је лидер и православних хришћана. Ово „лидер“ извео је из чињенице да покорио Цариград и потом освојио и остатке Византијске империје. Тако је то код Турака: освојиш и постанеш „лидер“...

____________________________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је да је султан Мехмед Други Освајач (освајач Цариграда 1453. године) био лидер и владар православних хришћана, наводи лист "Скаи.гр".

        У свом обраћању партијским чиновницима, он је нагласио да ће "џамија Аја Софија бити отворена за јавност, као што су то Плава џамија и Сулејманија".

        ЕрдоGан је навео да је "султан Мехмед Освајач био лидер православних, он им је био владар… И ми имамо римску православну цркву. Аја Софија је била џамија, затим претворена у музеј и сад је поново постала џамија".

        Ердоган је потписао 10. јула указ о претварању Аја Софије у џамију. Овим указом укинута је одлука турских власти из 1934. године, да се ова светиња претвори у музеј.

        Прва муслиманска молитва биће одржана у петак, 24. јула.

        Аја Софија је споменик светске културне баштине и многе земље света су апеловале на Турску да не учини оно што је урадила, јер ће тиме довести до раскола између хришћанског света и Турске.

        Аја Софија (Света Софија) је изграђена у шестом веку за време визнатијског цара Јустинијана. Представљала је симбол православља, али и моћи Византије све до пада Цариграда 29. маја 1453. године, када је турски султан Мехмед Други ушавши у град обавио молитву у овој богомољи.

        (Спутњик)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари