Вашингтон прети Турској ускраћивањем ракета Patriot и ловаца F-35 и - санкцијама

ТУРСКИ МИНИСТАР ОДБРАНЕ ХУЛУСИ АКАР УВОЂЕЊЕ У ФУНКЦИЈУ С-400 НАЈАВИО ЗА ОКТОБАР

Хулуси Акар и Реџеп Тајип Ердоган

* Портпарол Пентагона Чарлс САМЕРС: „Ако руски С-400 заиста стигну у Турску, то ће имати озбиљне последице по њену војну сарадњу са САД. Анкара у том случају неће добити ни системе Patriot ни ловце F-35

_________________________________________________________________________

         ТУРСКИ министар одбране Хулуси Акар открио је да ће постављање зенитних ракетних система С-400, купљених од Русије упркос америчким уценама и претњама, почети у октобру ове године.

         Акар се срео са уредницима националне новинаске агенције Anadolu и додао: „Наша авијација ПВО разматрају где би било најоптималније да буду постављени“.

         Нагласио је да је Анкара била принуђена да купи С-400 и казао да се настављају преговори са САД о могућој куповини америчких ракетних зенитних система Patriot.

         Ово је требало да `охлади` амерички бес, али није.

         Портпарол Пентагона Чарлс Самерс био је резолутан:

         „Ако руски С-400 заиста стигну у Турску, то ће имати озбиљне последице по њену војну сарадњу са САД. Анкара у том случају неће добити ни системе Patriot ни ловце F-35“.

         Претходно је Роберт Паладино, заменик портпарола Стејт департмана, поручио Анкари да  ће бити искључена из програма производње F-35 и других војних аранжмана са САД  у наредним годинама. А и да ће се вероватно суочити са санкцијама „у складу са Законом о парирању противницима Америке помоћу санкција“,

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари