„Шаурја“ са тоном нуклеарног експлозива гађа на 750 километара

Индија успешно тестирала ракету земља-земља средњег домета

      ИНДИЈА је успешно тестирала ракету средњег домета типа земља-земља „шаурја“ која може носити нуклеарну бојеву главу или конвенционални експлозив тежине до једне тоне.

      Пројектил је испаљен из Чадипура-на-мору са обале државе Одисе (Орисе) у 14:30 по локалном времену, јавила је индијска телевизија Ај-Би-Ен (IBN TV). Ова ракета има максималан домета од 750 километара, а лансирана је из подземног силоса на Интегрисаном полигону за тестирање индијске Организације за одбрамбена истраживања и развој (DRDO). На хинди језику име пројектила значи „вредност“.

      Шаурја се прави за употребу како војске тако и ратне морнарице и може носити нуклеарну бојеву главу тешку једну тону. Ракета има двофазни погон од којег први ради на чврсто гориво и може носити конвенционалан и нуклеаран експлозив.

      „Шаурја“ је дугачка 10 метара и дебела око пола метра. Користи чврство гориво што јој омогућује дужи лет и краће време лансирања у поређењу са пројектилима који користе течно гориво.

      С обзиром да је пројектил „канистеризован“ како би му се повећала мобилност и како се може испалити из силоса, његово усавршавање омогућује Индији да се држи доктрине: „не користити нуклеарно оружје први“, уверава индијска телевизија.

      Претходно тестирање „шаурје“ било је новембра 2008.

      Сви људи који станују у радијусу од 2 килиометра од полигона за тестирање су привремено били пресељени на безбеднија места.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Јеремија's picture
Јеремија (није потврђен) 01:07 28.09.2011.

  • +82
Voting is closed.

Овај портал доста пише о наоружавању, има интересантне чланке о многим аспектима војне проблематике и војно-индустријском комплексу.
Шта ће бити када се, у свету, сви наоружају? Развој ситуације је, како сада ствари стоје, такав, да ће сви бити наоружани до зуба.
Поставља се, дакле, питање значи ли то да ћемо се сви побити или да ћемо се уздржавати, а да ће при том ова белосветска фукара која се напљачкала и даље то да ради. Утерала овом народу стра* у кости па га јаашшееее....
Дакле, глупо је производити нешто, а не користити. Ја се залажем за потрошњу. у потрошњи је напредак.

vera's picture
vera (није потврђен) 00:52 11.09.2014.

  • +0
Voting is closed.

nuklearna glava od 1 tone...??? jel to namenjeno za pomeranje zemljine ose??

ЦИГАНИН ИЗ БЕРЛИНА's picture
ЦИГАНИН ИЗ БЕРЛИНА (није потврђен) 17:37 21.10.2014.

  • +0
Voting is closed.

Е, КУМЕ, САД ЧЕ МИ ЦИГАНИ ДА СЕ ПИТАМО !! САД ЧЕ СЕ ОСТВАРИ НАША ВЕЛИКА ИНДИЈА (ОД ИНДИЈУ ДО ИНЂИЈУ !). МОРА ЈОШ НАПРАВИМО ОВЕ РАКЕТЕ ! ПА СЕ ПОТОВАРИМО У ЊИ , ПРЕЛЕТИМО ЦЕО СВЕТ И ЗАЧАС ОКУПИРАМО ИНЂИЈУ !!!

ЏЕНАВЛЕ !

ЦИГАНИН ИЗ БОРЧЕ's picture
ЦИГАНИН ИЗ БОРЧЕ (није потврђен) 17:40 21.10.2014.

  • +0
Voting is closed.

ЈЕС, БРАТЕ ЦИГАНЕ !! ДА ПОЖИВИ НАША РАКЕТА ``ШУРЊАЈА`` !!

ЏЕНАВЛЕ И ТЕБИ !

Додај коментар