Букурешт дао 175 хектара за радар и СМ-3, Руси од САД и НАТО траже `тврде гаранције`

Амерички противракетни штит у Румунији

          РУМУНИЈА  је САД – за изградњу противракетног комплекса који ће бити важан део америчког штита ПРО у Европи – доделиле су `плац` од 175 хектара! На том терену биће војне инсталације које ће опслуживати 150-200 америчких официра, војника и стручњака различих специјалности.

          Према споразуму који су потписали Хилари Клинтон и шеф румунске дипломатије, Теодор Баконски, на територији Румуније налазиће се једна радарска станица, са управљачким пунктом Aegis, и ракете пресретачи СМ-3 са неколико лансирних рампи. Цео пројекат треба да буде (искључиво америчким новцем) реализован до краја 2015. године, а `плац` припада румунској војној бази Девеселу, недалеко од града Каракал.

          Државни секретар САД, приликом потписивања споразума, обећала је да ће Пентагон обавештавати Румунију о свим „подацима добијеним о ракетним претњама“

          Упркос томе што су и Клинтонова и њен домаћин упорно понављали да су ракете СМ-3 средњег домета и «чисто одбрамбеног карактера», Министарство спољних послова Русије – у име званичне Москве – службено је затражило правно обавезујуће гаранције да румунски пункт америчке ПРО неће бити усмерен против стратешког потенцијала РФ.

          «Указујемо да развој ситуације само чини још актуелнијом потребу да нам САД и НАТО дају тврде гаранције да њихова противракетна постројења у Европи нису уперена против стратешких нуклеарних снага Русије. А такође. Да је неопходно да се – у оквирима Савета Русија-НАТО – разраде ефикасна решења поводом саме замисли и архитектуре ПРО у региону» - саопштено је у Москви.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари