Вашингтон - због конкуренције са Русијом и Кином - поново формирао Другу ратну флоту

КОМАНДА ЋЕ ЈОЈ БИТИ У НОРФОЛКУ, А КОНТРОЛИСАЋЕ СЕВЕРНИ И ЗАПАДНИ АТЛАНТИК

  • Заменик команданта Ратне морнарице САД адмирал Џон РИЧАРДСОН: „У нашој новој националној војној стратегији је јасно написано да смо се вратили у еру конкуренције великих сила која ће, уз повећавање броја изазова, постајати све сложенија. Зато на сцену поново изводимо своју Другу флоту, да бисмо могли да одговоримо на те изазове. Нарочито у северном Атлантику“

        СЈЕДИЊЕНЕ Државе су изнова формирале своју Другу ратну флоту коју су биле расформирале 2011-те године.

        Ово враћање клатна у другу страну у војно-поморској бази у Норфолку је објашњено „конкуренцијом великих сила“. И наглашено:

        „Друга флота ће остваривати оперативно и административно руковођење бродовима, авионима и копненим снагама на Источној обали и у северној акваторији Атлантика“.

        Заменик команданта Ратне морнарице САД - адмирал Џон Ричардсон - поводом овог стратешког потеза је рекао:

        „У нашој новој националној војној стратегији је јасно написано да смо се вратили у еру конкуренције великих сила која ће, уз повећавање броја изазова, постајати све сложенија. Зато на сцену поново изводимо своју Другу флоту, да бисмо могли да одговоримо на те изазове. Нарочито у северном Атлантику“.

        Америчка Друга флота постојала је од 12. фебруара 1950. до 30. септембра 2011. године и контролисала је Атлантик од Северног пола до Кариба.

        Сада ће у њеној „зони одговорности“ - како је објаснио начелник штаба Ратне морнарице САД Ричард Спенсер - бити „западни део Атлантика“.

        Команда флоте биће у Норфолку (држава Вирџинија)

        Досад су САД имале шест флота које су носиле бројеве од 3 до 7, плус још број 10.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари