Тајна америчка империја за роботско ратовање

САД `обавиле` планету бар са 60 база за војне операције са убитачним беспилотним летелицама „трутовима“

MQ-9 Reaper ("Жетелац")

  • Базама управљају америчка војска, Централна обавештајна агенција и њихови „проксији“ (савезници из друге руке). Неке не представљају ништа више до напуштених аеродрома, али су неке претворене у софистициране командне и контролне центре препуне монитора и високотехнолошке електронске опреме, а заједно су окосница новог америчког роботског начина ратовања
  • У ваздухопловној бази Бил (Beale) у Калифорнији, особље РВ пилотира летилицом RQ-4 Global Hawk (Глобални јастреб), беспилотним трутом који се користи за дугодометне шпијунске мисије са великих висина. Други Глобални јастребови су стационирани у бази РВ Гренд Форкс (Grand Forks) у Северној Дакоти
  • Следећи корак биће трутови  који ће „ловити, идентификовати и убијати непријатеља на основу калкулација које прави софтвер, а не одлука које доносе људи“

Аутор: Ник ТУРС, уредник сајтова AlterNet i TomDispech

        СВЕ више и више премрежавају планету. Поред Лас Вегаса постоји база у којој „пилоти“ раде у камионима са клима уређајима, а друга се налази у једном прашњавом кампу у Африци који је некада користила француска Легија странаца. Трећа се налази унутар велике ваздушне базе у Авганистану где особље (америчког) Ратног ваздухопловства седи испред гомиле компјутерских монитора, а четврта, о којој скоро нико не прича, налази се у ваздушној бази у Уједињеним Арапским Емиратима.

        Поред ових постоји бар још 56 сличних база које ваља поменути када се посматра растућа америчка империја заснована на базама за беспилотне трутове, базама које се постављају широм света. Упркос честим новинским извештајима о убиственим кампањама трутова који се лансирају како би подржали све шире и шире необјављене ратове Америке, као и великом броју прича о базама за трутове у Африци и на Блиском истоку, већина ових инсталација остаје без медијске пажње, остају непребројане и невероватно анонимне – до сада.

        Ово су базе којима управљају америчка војска, Централна обавештајна агенција и њихови „проксији“ (савезници из друге руке). Често не представљају ништа више до напуштених аеродрома, али су неке претворене у софистициране командне и контролне центре препуне монитора и високотехнолошке електронске опреме. Заједно представљају окосницу новог америчког роботског начина ратовања. Оне такође представљају и најновији развој у једној дуго-еволуирајућој саги пројекције америчке моће у иностранству – и у том случају, ваздушни напади којима се управља „на даљински“ било где на планети и то са минимално „трагова“ и са веома мало одговорности.

        Користећи војне документе, извештаје из штампе и друге „отворене“ изворе, детаљна анализа AlterNeta је идентификовала бар 60 база које су интегрисане у америчке војне операције са трутовима као и оне којима управља ЦИА. Међутим, могуће је да их има и више, јер плашт тајности који обавија трутовско ратовање оставља пуну величину и ширину ових база у великој сенци.

MQ-1 Predator

_____________________________________________________________________

Са убиством ал-Авлакија, Обамина администрација је проширила своју кампању наоружаним трутовима на ништа мање од шест земаља, мада ЦИА, која је убила ал-Авлакија, одбија да званично призна да реализује програм атентата помоћу трутова.

_____________________________________________________________________

        Током последње деценије, америчко коришћење беспилотних летилица (unmanned aerial vehicle, скр. UAV) и беспилотних ваздушних система (UAS) се ширило експоненцијално, а то је био и случај са медијским извештајима о њиховој употреби.

        Дана 21. септембра ове године, Вол Стрит Џорнал (Wall Street Journal) је објавио да је војска поставила трутове типа MQ-9 Reaper (Жетелац), наоружане пројектилима, у „острвској нацији Сејшелима како би појачала нападе на подружнице Ал Каиде, нарочито у Сомалији“. Дан пре тога, један чланак у Вашингтон Посту (Washington Post) је такође поменуо ову исту базу на мајушном архипелагу у Индијском океану као и једну базу у афричкој држави, Џибути, али и једну која се гради у Етиопији, а такође и тајну писту ЦИА-е која се гради за трутове у неименованој земљи на Блиском истоку (сумња се да је то Саудијска Арабија).

        Новинари Вашингтон Поста, Грег Милер и Крег Витлок, изјавили су да „Обамина администрација прави констелацију тајних база трутова за антитерористичке операције на Рогу Африке и Арапском полуострву као део нове агресивне кампање за напад на подружнице Ал Каиде у Сомалији и Јемену“. У року од само неколико дана, Пост је такође објавио да је један трут из нове базе ЦИА у тој неидентификованој блискоисточној земљи извео атентат на радикалног проповедника Ал Каиде, америчког држављана Анвара ал-Авлакија, у Јемену.

        Са убиством ал-Авлакија, Обамина администрација је проширила своју кампању наоружаним трутовима на ништа мање од шест земаља, мада ЦИА, која је убила ал-Авлакија, одбија да званично призна да реализује програм атентата помоћу трутова. Ратно ваздухопловство САД је мање стидљиво по питању својих трутовских операција, али и овде многи аспекти остају у сенци. Портпарол Ратног ваздухопловства, пуковник Џон Хејнс, недавно је изјавио за AlterNet: „Из оперативних безбедносних разлога, ми не причамо о светским оперативним локацијама летилица којима се управља на даљину, а које укључују и један број локација широм света“.

ал-Авлаки

_____________________________________________________________________

Седећи у затамњеним, климатизованим собама, неких 7.500 миља (12.000 км) од Авганистана, пилоти трутова у пилотским оделима даљински управљају Жетеоцима типа MQ-9 и њиховим претходницима, лакше наоружаним Предаторима MQ-1. Поред њих, оператери сензора манипулишу ТВ камерама, инфрацрвеним камерама, и другим високотехнолошким сензорима који су постављени на летилице.

_____________________________________________________________________

        Па ипак, оних 60 војних и ЦИА-иних база широм света директно увезаних у трутовски програм, говоре нам много о ратоборној будућности Америке. Од команде и контроле и управљања до одржавања и наоружавања, ове инсталације изводе кључне функције које омогућују континурану експанзију трутовских кампања које се одвијају већ дуже од једну деценију.

        Друге базе су већ у изградњи или су у стадијуму планирања. Када смо му показли наш списак локација Ратног ваздухопловства унутар америчке галаксије трутовских база, потпуковник Хејнс је одговорио на следећи начин: „Немам ништа више да додам на оно што сам већ изјавио“.

        Међутим, чак и поред тајности владе, много се може открити. Ево, да се зна, следи AlterNet-ов списак америчких база са трутовима у САД и у свету.

        Новински извештаји се често усредсређују на Ваздухопловну базу Крич (Creech) близу Лас Вегаса и описују је као полазну тачну америчке војне кампање са трутовима. Седећи у затамњеним, климатизованим собама, неких 7.500 миља (12.000 км) од Авганистана, пилоти трутова у пилотским оделима даљински управљају Жетеоцима типа MQ-9 и њиховим претходницима, лакше наоружаним Предаторима MQ-1. Поред њих, оператери сензора манипулишу ТВ камерама, инфрацрвеним камерама, и другим високотехнолошким сензорима који су постављени на летилице.

        На њиховим лицима се осликавају дигитални дисплеји који показују видео материјал из зоне борбених дејстава а притиском на обарач џојстика сваки од ових „пилота“ Ратног ваздухопловства може испалити пројектил типа „Паклена ватра“ (Hellfire) на неку особу која се налази на удаљености од пола планете.

Ваздухопловна база Крич (Creech)

_____________________________________________________________________

Жетеоци и Грабљивци такође узлећу и из ваздухопловне базе Дејвис-Монтан (Davis-Monthan) у Аризони, затим из ваздушне базе Вајтман (Whiteman) у Мисурију, Марч Ер Ризерв база (March Air Reserve) у Калифорнији, Спрингфилд базе националне гарде у Охају...“

_____________________________________________________________________

        И мада база Крич добија лавовски део пажње – она чак има своје сопствене трутове на овој локацији – многобројне друге базе на територији САД су одиграле кључне улоге у америчким трутовским ратовима. Идентично ратовање у стилу видео-игара, изводе амерички и британски пилоти који се налазе недалеко од Ваздушне базе Нелис у Невади, матичној бази 2. ескадриле за специјална дејства (SOS) Ратног ваздухопловства. Према документу коју је РВ доставило AlterNetu, 2. SOS и њени оператери трутова треба да се иселе на Флориду, у Команду за специјална дејства РВ у Хурлбурт Филду (Hurlburt Field), током наредних неколико месеци.

        Жетеоци и Грабљивци такође узлећу и из ваздухопловне базе Дејвис-Монтан (Davis-Monthan) у Аризони, затим из ваздушне базе Вајтман (Whiteman) у Мисурију, Марч Ер Ризерв база (March Air Reserve) у Калифорнији, Спрингфилд базе националне гарде у Охају, база РВ Кенон (Cannon) и Холоман (Holloman) у Њу Мексику, са аеродрома Елингтон (Ellington) у Хјустону у Тексасу, из базе националне гарде у Фаргу у Северној Дакоти, из базе РВ Елзворт (Ellsworth) у Јужној Дакоти и из Хенкок филд (Hancock Field) базе националне гарде у граду Сиракузи у држави Њујорк.

        У скорије време, како је објављено, Жетеоци којима управљају пилоти из Хенкок Филда почеће да узлећу на своје пробне летова и из базе копнене војске Форт Драм (Fort Drum), такође у држави Њујорк. Све ово време, у Вирџинији, у бази РВ у Ленглију (Langley, седиште ЦИА), према извештају Њујорк Тајмса са почетка ове године, тимови камуфлираних аналитичара РВ седе у тајним обавештајним и надзирачким објектима пратећи мобилне телефоне, фотографије узете са великих висина и, најважније, мулти-екране са стримингом уживо видео-записа које шаљу трутови из Авганистана – оно што називају „ТВ Смрт“ – док `теку` инстантне поруке и разговори са командирима на терену како би обезбедили обавештајне податке о покрету непријатељских трупа у реалном времену.

RQ-4 Global Hawk

_____________________________________________________________________

ЦИА-ини оператери трутова такође управљају својим летилицама из седишта ове агенције у Ленглију у држави Вирџинија. Наводно су одатле аналитичари гледали видео -снимке куће Осаме Бин Ладина у Пакистану...“

_____________________________________________________________________

        Наводно, ЦИА-ини оператери трутова такође управљају својим летилицама из седишта ове агенције у Ленглију у држави Вирџинија. Наводно су одатле аналитичари гледали видео -снимке куће Осаме Бин Ладина у Пакистану, на пример, захваљујући видеу које је послала летилица типа RQ-170 Sentinel (Стражар), напредни трут који је добио надимак „Звер из Кандахара“. Према документима Ратног ваздухопловства, Стражари узлећу како и базе РВ Крич, тако и са Тонопа (Tonopah) полигона за обуку у Невади.

        Грабљивци, Жетеоци и Стражари су само део ове приче. У ваздухопловној бази Бил (Beale) у Калифорнији, особље РВ пилотира летилицом RQ-4 Global Hawk (Глобални јастреб), беспилотним трутом који се користи за дугодометне шпијунске мисије које се обављају са великих висина, од којих неке крећу са базе РВ Андерсом у Гуаму (који представља плацдарм за летове трутова изнад Азије). Други Глобални јастребови су стационирани у бази РВ Гренд Форкс (Grand Forks) у Северној Дакоти, док програмима за Глобалне јастребове као и Грабљивце и Жетеоце за РВ управља Центар за аеронаутичке системе у бази РВ Рајт-Патерсон у Охају (Дејтон).

        Остале базе су интимно укључене у обуку оператера трутова, укљујући базу РВ Рендолф (Randolph) у Тексасу као и базу Киртленд (Kirtland) у Њу Мексику, а ту је и Форт Хуаћука (Fort Huachuca), база копнене војске у Аризони која је матична база „највећег центра за обуку управљањем беспилотним летилицама“ како пише Нешнал Дифенс (National Defense) магазин. На стотине запослених у војном гиганту Џенерал Дајнамикс (General Dynamics) ту обучавају војно особље да управља мањим тактичким трутовима као што су Hunter (Ловац) и Shadow (Сенка). Физичко тестирање трутова се одвија на суседном војном аеродрому Либи (Libby) као и „на две писте за беспилотне летилице које се налазе четири миље западно од Либија“ како пише Глобал Секјурити (Global Security), онлајн часопис за војне информације.

_____________________________________________________________________

Ратна морнарица је лансирала свој полуаутономни стелт трут X-47B, летилицу нове генерације из ваздухопловне базе Едвардс у Калифорнији. Овај летећи робот – направљен да изводи операције са палуба носача авиона...“

_____________________________________________________________________

        Поред свега овога, обука мањег обима за потребе копнене војске се одвија у Форт Бенингу (Fort Benning) у Џорџији док се у Форт Рукеру (Fort Rucker) у Алабами – „дому армијске авијације“ – системи беспилотних летилица координишу доктрину, стратегију и концепте које се односе на беспилотне летилице. У скорије време, у Форт Бенингу су се такође одвијале ране фазе правих робото-трутова који лете без људског руковођења и без џојстика. За ово се сматра, пише Вашингтон Пост, да је следећи корак ка будућности у којој ће трутови „ловити, идентификовати и убијати непријатеља на основу калкулација које прави софтвер, а не одлука које доносе људи“.

        Армија је такође изводила пробне вежбе са беспилотним летилицама у Дагвеј Прувинг Граунду (Dugway Proving Ground) у Јути почетком године, а Ратна морнарица је лансирала свој полуаутономни стелт трут X-47B, летилицу нове генерације из ваздухопловне базе Едвардс у Калифорнији.

        Овај летећи робот – направљен да изводи операције са палуба носача авиона – је затим послат у Мериленд у морнаричку базу Петаксент Ривер (Patuxent River) на даље тестирање. А у оближњем Вебстер Филду (Webster Field), морнарица је радила на „финтама“ у свом беспилотном Фајер Скаут (Fire Scout) хеликоптеру који је такође тестиран у Форк Рукеру, у Јума Прувинг Граунду (Yuma Proving Ground) у Аризону и на Флориди, у морнаричким базама Мајпорт (Mayport) и Џексонвил (Jacksonville). У овој последњој бази је такође развијен и морнарички беспилотни ваздушни систем Broad Area Maritime Surveillance (BAMS), коме је сада база овде и у морнаричкој бази на острву Видби (Whidbey Island) у држави Вашинтгон.

 

Извор:
http://www.alternet.org/story/152756/america%E2%80%99s_secret_empire_of_...

ДРУГИ ДЕО

Страни драгуљи на Круни

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари