Страх од руске „Армате”: Американци могу кренути у производњу 22 „Абрамса” месечно

ОСТАЛА ИМ ЈЕДНА ЈЕДИНА ФАБРИКА ТЕНКОВА – У ГРАДУ ЛИМА, У ОХАЈУ

  • Војни експерт Лорен ТОМПСОН: Производња тенкова у САД је данас најмања за протеклих 4-5 деценија. Чак је прецизирала да Сједињене Државе производе само по 12 тенкова „Абрамс” годишње. У својој јединој фабрици тнкова – у Лими у Охају
  • Водећи амерички генерали признају да се Русија већ изједначила са оклопним снагама Запада, а да ће – чим почне озбиљнију производњу свог новог тенка „Армата” – аутоматски постати супериорна

          СЈЕДИЊЕНЕ Државе морају хитно повећавати производњу тенкова јер у супротном Американци и њихови савезници неће имати чиме да зауставе “агресију Русије на Европу”.

          Са оваквим упозорњем иступила је амерички војни експерт Лорен Томпсон.

          Навела је да је производња тенкова у САД је данас најмања за протеклих 4-5 деценија. Чак је прецизирала да Сједињене Државе производе само по 12 тенкова „Абрамс” годишње. У својој јединој фабрици тнкова – у Лими у Охају.

          А Русија намерава да своје оружане снаге опреми стотинама тенкова нове генерације који изгледају супериорно у односу на оно чиме располажу САД.

          Томпсон је оценила да су Сједињене Државе „у кризи са тешким оклопом”, а за решавање тенковских проблема које су Џејмс Матис и Доналд Трамп наследили од администрације Барака Обаме изискиваће безмало четврт века.

          По њеним подацима, Русија већ има предност у тенковима. Јер, она их има хиљаде, а Немачка, Француска и Италија – мање од 300.

          Томпсон наводи да водећи амерички генерали признају да се Русија већ изједначила са оклопним снагама Запада, а да ће – чим почне озбиљнију производњу свог новог тенка „Армата” – аутоматски постати супериорна.

          Она чак отворено процењује: „Без претеривања, разлика у тенковској моћи може довести до пораза САД у будућем рату између Истока и Запада. На жалост, прекасно је да се креће са програмом генералног повећавања могућности армије САД у копненим биткама. Али, могуће је убрзати производњу најновијих типова тенковима Абрамс, а притом их и модернизовати”.

          Компанија General Dynamics, која је главна у производњи Абрамса, већ је предложила план модернизације свих тенкова те класе којима располажу тешке оклопне бригаде САД.

          То је, у суштини, план за наредних пет година. Али, и нешто још важније: производњу по 22 тенка месечно, уместо првобитно планираних „по пет”.

          General Dynamics је притом обећала да ће годину и по након потписивања одговарајућег уговора са Пентагоном почети са убрзаном производњом тенкова. Довољном за опремање по три тенковске бригаде годишње.

          Томпсон на крају подсећа да су неки високу функцонери Обамине администрације озбиљно предлагали да с затвори и последња фабрика тенкова.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари