САД упозориле Пекинг да имају богато искуство у заузимању пацифичких острва

РАДИ СЕ О ОТВОРЕНОЈ ПРЕТЊИ ИАКО ГЕНЕРАЛ МЕКЕНЗИ ТВРДИ ДА ЈЕ ТО САМО ИСТОРИЈСКИ ФАКАТ

  • Генерал Кенет МЕКЕНЗИ: „Ми заиста имамо богато искуство са мањим изолованим острвима. Ми смо се тиме већ бавили. У мојим речима не треба тражити позадину“

        ЧЛАН Комитета начелника штабов америчких Оружаних снага - генерал-пуковник Кенет Мекензи - изјавио је да САД имају „богато искуство у заузимању мањих острва у Тихом океану“,

        Ово је било, нема сумње, намењено војном и државном врху Кине. Јер, Мекензи је своје упозорење изговорио након што је био замољен да прокоментарише „милитаризацију острва у Јужном кинеском мору“.

        Поводом сопствених речи из указивања на америчко „богато искуство у заузимању мањих (пацифичких) острва“ рекао је да представљају „само подсећање на историјске чињенице из Другог светског рата“:

        „Ми заиста имамо богато искуство са мањим изолованим острвима. Ми смо се тиме већ бавили. У мојим речима не треба тражити позадину јер сам желео да подсетим на историјске факте“.

        Мекензи се за овај „амортизер“ није одлучио тек тако јер је и са њим порука Пекингу више него јасна. Више од пуке алузије.

        Вашингтон не крије незадовољство што Кина не само учвршћује своју контролу над спорним острвима, него прави и нова - вештачка, и убрзано на њима гради војну инфраструктуру и поставља наоружање.

        Почетком маја су се на острвима архипелага Спратли (Нанша) појавиле и кинеске противбродске крстареће ракете и зенитни ракетни системи.

        Пекинг не престаје да упозорава и САД и суседне земље, са којима се већ годинама спори око острва у Јужном кинеском мору, да ће бранити тај део своје територије.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари