Пентагон у Европу шаље додатну ратну технику у вредности најмање 1,3 милијарде долара

ВИШЕ ОД 160 ТЕНКОВА „АБРАМС“ И ДРУГИХ ОКЛОПНИХ БОРБЕНИХ ВОЗИЛА, РАКЕТЕ...

  • Амерички војни врх покушава да оптужи Русију да омета борбу против Исламске државе у Сирији

        ПЕНТАГОН је оценио да руско војно присуство у Сирији отежава борбу против Исламске државе! Ни мање, ни више.

        Притом је указао и на „опасне маневре“ руских авиона у близини америчких и авиона западне коалиције коју предводе. Оставивши без одговора тврдњу Министарства одбране Русије да је већина зближавања руских авиона са америчким била у функцији упозоравања пилота САД да не сметају сиријској армији у операцијама против Исламске државе.

        Пентагон је такође изразио забринутост поводом позива Москве и Дамаска да и његове трупе и „међународна коалиција“ у целини заврше операције у Сирији.

        У овом контексту додатну тежину има управо објављена намера Пентагона да на Стари континент - у оквирима такозване Европске иницијативе одвраћања - пребаци ратне технике за најмање 1,3 милијарде долара током наредне финансијске године (почиње у октобру).

        Заменик директора одељења Пентагона за буџет Копнених снага Дејвис Велш прецизирао је да ће за Европу „кренути“ најмање 40 тенкова „Абрамс“ чија је вредност 455 милиона долара, 61 ракета PAC-3 MSE у вредности $260 милиона, 66 вишенаменских оклопних транспортера ($230 милиона), 61 борбена машина пешадије M2 Bradley ($205 милиона) и ракете HIMARS у вредности $171 милиона.

        Велш није открио у којим ће све то европским земљама завршити.

        У текућој финансијској години за Европску иницијативу је Вашингтон издвојио 4,8 милијарди долара, а за наредну ће та сума достићи 6,5 милијарди долара. Дакле: биће за 1,7 милијарди долара увећана.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари