Пентагон спреман да се одрекне свог најскупљег ловца Ф-35

ЈЕСУ ЛИ САД ПРЕД ДЕСЕТОГОДИШЊОМ „ПАУЗОМ” У МОДЕРНИЗОВАЊУ НАОРУЖАЊА И ВОЈНЕ ТЕХНИКЕ?

  • Ловац Ф-35 је најскупља војна машина америчке армије. Пентагон је планирао да купи укупно 2443 таквих авиона.  Међу Американцима последњих месеци све је више оних који тај план сматрају „расипањем државног новца”

         ПЕНТАГОН је упозорио државни врх САД да ће – због смањивања војног буџета – одустати од свог најскупљег аранжмана – од куповине ловаца Ф-35 за 391,2 милијарде долара.

         Како је објавио Bloomberg, у Пентагону се о могућности одустајања од даљих куповина Ф-35 разговарало 31. јула. На седници Министарства одбране САД на којој је разговарано о секвестру војног буџета.

         Сасвим је, међутим, могуће да ће Конгрес САД и Бела кућа одбацити ову намеру војног врха.

         Ловац Ф-35 је најскупља војна машина америчке армије. Пентагон је планирао да купи укупно 2443 таквих  авиона.  Међу Американцима последњих месеци све је више оних који тај план сматрају „расипањем државног новца”.

         Овакве критике су учестале након што је донета одлука да војни расходи САД у наредној фискалној години буду смањени за 50 милијарди долара.

         Министар одбране САД Чак Хејгел рекао је да су САД због тога пред избором између „знатно мање силе” и десетогодишње „паузе” у модернизовању наоружања и војне технике.

         Пентагон је, иначе, планирао да у шестој и седмој серији купи од компаније Lockheed Martin укупно 71 авион класе Ф-35.

         Излаз из ситуације може бити у намери Пентагона да бројност оружаних снага САД смањи за 135 хиљада људи, углавном цивила на војној служби.

         У Пентагону постоји нада да би овај потез могао „помиловати” Ф-35.

         Овај ловац, иако је најскупљи борбени авион у историји САД, изазива не мале критике. У фебруару је једна од тих машина, за време пробног лета, морала да буде приземљена због озбиљне напрслине на мотору. Два месеца касније су неки амерички војни експерти јавно изразили сумњу да ће ти авиони бити у стању да се штите од озбиљних сајбер-напада.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари