Пентагон признаје да САД по хиперсоничном оружју заостају и за Русијом и за Кином

МАЈКЛ ГРИФИН У КОНГРЕСУ САД: ЗА НАС ЈЕ УБРЗАВАЊЕ РАДА НА ТОМ ОРУЖЈУ – ГЛАВНИ ПРИОРИТЕТ

  • Војни врх САД већ је упозорио Белу кућу да не само да не може претити Русији и Кини хиперсоничним оружјем, него и да не може гарантовати заштиту територије САД од тог оружја

          СЈЕДИЊЕНЕ Државе заостају за Русијом и Кином на плану конструкције и производње хиперсоничних ракета – признали су у војном врху САД.

          Зато је хиперсонично оружје – тврди утицајни The Washington Post – постало „главни приоритет Пентагона“.

          Исти лист наводи да је на убрзавању рада на хиперсоничном оружју наглашено инсистирао заменик министра одбране САД Мајкл Грифин. На слушању у Конгресу САД.

          The Washington Post преноси да је Грифин том приликом указао да су Русија и Кина у области хиперсоничног оружја „несумњиво испред САД“.

          Додатно је предочио конгресменима да Пентагон, а ни њега лично, не би задовољио никакав парирет у тој сфери са москвом и Пекингом. Био је чак категоричан:

          „Сједињене Државе морају престићи Русију и Кину!“

          Американци су на свом хиперсоничном оружју радили током целе протекле деценије. Међутим, 2011-те нису успели са хиперсоничном ракетом Falcon па је тај пројекат био фактички затворен.

          Грифин је у Конгресу САД признао да је то била грешка.

          Предочио је на слушању да се Пентагон са свом потребном озбиљношћу односи према свему што је о новом руском наоружању 1. марта рекао Владимир Путин док се обраћао Федералној скупштини.

          Пентагон је организовао рад на хиперсоничном оружју изнова и то – под „пуним гасом“. Све остало држи у строгој тајности. Није ни чудо.

          Војни врх САД већ је упозорио Белу кућу да не само да не може претити Русији и Кини хиперсоничним оружјем, него да не може ни гарантовати заштиту територије САД од тог оружја.

          Путин је првог дана марта говорио о новој руској интерконтиненталној ракети „Сармат“ и хиперсоничним ракетним системима „Кинжал“ и „Авангард“ који има фактички неограничени домет јер га покреће атомски мини-реактор.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари