Пентагон не да нуклеарну тријаду!

Спор у Вашингтону који је изненадио и саме Американце

Дошло време за отписивање - подморница "Охајо"

  • Шеф Стратешке команде САД, генерал Роберт Келер, био је недвосмислен: Нуклеарна тријада мора остати. Чак у ближој перспективи мора да буде додатно ојачана
  • Двокомпонентне нуклеарне снаге, које неки већ траже, не долазе у обзир! То је можда ствар далеке будућности – упозорио је генерал и објаснио цивилима у Белој кући и Конгресу: да је `слање у пензију` подморница типа «Охајо» једино што сада сме да се уради
  • Подморница те класе САД имају укупно 18 и тренутно чине `кичму` националних стратешких поморских снага, а носе крстареће ракете «томахавк» и «трајдент» - свака по 24

       ПЕНТАГОН се најодлучније успротивио – упркос томе што ће у наредних десет година остати без најмање 350 милијарди долара, у складу са планом Барака Обаме за красање буџетског дефицита земље - да САД  лиши «нуклеарне тријаде». Јер, одбија да америчке офанзивне ударне потенцијале поморске или копнене компоненте стратешких куклеарних потенцијала.

       Обамин план штедње за билион и по долара треба да у Конгрес уђе у децембру, али је стратешка команда САД већ ставила до знања и шефу државе и јавности: да нема намеру да у догледно време смањује своје стратешке арсенале и део оружаних снага који их опслужује. Све ово значи  да амерички војни врх не да да се дира ни у копнене лансирне системе, ни у нуклеарне подморнице ни у стратешке бомбардере.

       Засад ништа није променило инсистирање дела конгресмена да се буџет ослободи издржавања и модернизације «застарелих сегмената нуклеарне тријаде».

Роберт Келер

       Шеф Стратешке команде САД, генерал Роберт Келер, био је недвосмислен: «Нуклеарна тријада мора остати. Чак у ближој перспективи мора да буде додатно ојачана. Наравно, у време опште националне штедње, ни оружане снаге не могу бити у свему неприкосновене, али чујем и предлоге који су ме натерали да се замислим. Потогово је неприхватљиво инсистирање да се одрекнемо надземног, поморског или ваздушног дела тријаде!»

       Да би био до краја јасан, Келер је подвукао: «Двокомпонентне нуклеарне снаге, које неки већ траже, не долазе у обзир! То је можда ствар далеке будућности!»

       Келер је објаснио цивилима у Белој кући и Конгресу: да је `слање у пензију` подморница типа «Охајо» једино што сада сме да се уради.

       Подморница те класе САД имају укупно 18 и тренутно чине `кичну` националних стратешких поморских снага, а већина је распоређена у кључним базама Тихог и Атланстког океана.

       Ове подморнице носе крстареће ракете «томахавк» и «трајдент» - свака по 24!

       Иначе, поморски део америчке тријаде чини око 60 одсто нуклеарног потенцијала САД.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари