Пентагон Икс-51 спрема за нападе широм света за неколико минута од наређења

АМЕРИКАНЦИ ТЕСТИРАЈУ БЕСПИЛОТНИ АВИОН ФИРМЕ „БОИНГ” КОЈИ ТРЕБА ДА ЛЕТИ ШЕСТ ПУТА БРЖЕ ОД ЗВУКА

  • Земљином атмосфером досад најбрже је, иначе, пролетео командни модул америчке свемирске летелице "Аполо". Било је то приликом повратка с Месеца - достигао је брзину од око 30 Маха

         АМЕРИЧКО ратно ваздухпловство започиње тестирање експерименталног војног авиона који ће бити у стању да чети и брзином од 5.800 километара на час. Дакле: шест пута брже од звука.

         Реч је о беспилотном авиону "Икс-51 Вејврајдер" (X-51 WaveRider) који је пројектовала фирма "Боинг", а треба да достигне бризну од 6 Маха пошто га бомбардер "Б-52" уздигне над Тихи океана.

         Конструктори X 51 се надају да ће овај авион успети да максималну пројектовану брзину `држи` барем током 300 секунди. Јер, то би било двоструко дуже него током претходне пробе.

         Прошле године је "Икс-51" изгубио висину четири секунде пре но што је прорадила ракета која је требало да му обезбеди додатни погон. Зато није успео да се одвоји од ракете и срушио се у океан.

         Пентагон рачуна да ће му X 51 омогућити нападе широм света у року од свега неколико минута након издавања наређења.

         Сада рекорд у брзини лета с посадом држи "Локхид СР-71 блекберд" (Lockheed SR-71 Blackbird) – са 3.530 километара на час.

         Земљином атмосфером најбрже је, иначе, пролетео командни модул америчке свемирске летелице "Аполо". Било је то приликом повратка с Месеца - достигао је брзину од око 30 Маха.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари