Мили: Кина има и можда већи буџет за наоружање него САД

У СЕНАТУ ГА ПИТАЛИ: КАКО ЈЕ МОГУЋЕ ДА РУСИЈА ИМА ИСТУ ВОЈНУ МОЋ СА МНОГО МАЊИМ БУЏЕТОМ

  • Начелник штаба копенених снага САД – генерал Марк МИЛИ - тврди да САД на зараде својих официра и војника потроше половину војног буџета и да је стога кинески буџет за наоружање и војну технику сасвим упоредив са америчким. Да је можда „фактички и већи“

          НАЧЕЛНИК штаба копенених снага САД – генерал Марк  Мили – изјавио је да војни буџет САД није већи од војних буџета Кине и Русије онолико колико на први поглед изгледа.

          Рекао је да при прављењу војних расхода три земље треба имати у виду да САД своје официре и војнике плаћају много боље него Мосва иПекинг и да то `поједе` велики део америчких војних расхода.

          Нагласио је да САД имају најбоље плаћене оружане снаге у свету, а да су зараде у кинеској и руској армији „ситне у поређењу са оним што примају војна лица САД“.

          Посебно је нагласио да САД на зараде потроше половину свог војног буџета и да је стога кинески буџет за наоружање и војну технику сасвим упоредив са америчким. Да је можда „фактички и већи“.

          Мили је на овај начин одговорио на питање сенатора Дика Дарбина: „Због чега су војни потенцијали САД  и Русије једнаки кад Москва за војне потребе годишње троши 80 милијарди долара, а САД 600-700 милијарди“?

          Један од кључних америчких генерала – да би био убедљивији – сенаторима је додатно рекао да руске и кинеске оружане снаге добијају знатно јефтиније оружје и ратну технику јер их производе државне компаније или оне које зависе од државе.

          Доналд Трамп је у децембру потписао војни буџет са 692 милијарде долара.

          Русија је прошле године – први пут за безмало две деценије – смањила војни буџет.

          Умањила га је за 13,9 милијарди и свела на 66,3 милијарде долара.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари