Конгрес САД пред одлуком о формирању „Космичког корпуса“ - Пентагон против

КОНГРЕСМЕНИ СЕ НЕ ОБАЗИРУ НИ НА ПРОТИВЉЕЊЕ МИНИСТРА ОДБРАНЕ ЏЕЈМСА МАТИСА

Из видео игре Call of Duty: Space Warfare

  • Идеја о формирању „космичког корпуса“ родила се претходних дана у поткомитету Представничког дома за стратешке снаге. И, већ је стигла дотле да се од Пентагона захтева да нови род војске формира до 1. јануара 2019-те
  • Конгресмени траже да нови род војске има сопствени штаб са начелником који би по статусу био раван начелнику штаба Ратног ваздухопловства. Траже и да има шестогодишњи мандат и да буде потчињен министру Ратног ваздухопловства

Пише: Никита КОВАЉЕНКО

        КОНГРЕС Сједињених Држава - који се притом позива на „руско и кинеско искуство“ - пред доношењем је закона о формирању такозваних „космичких снага“.

        Упркос томе што се том решењу активно противе водећи амерички генерали, укључујући и шефа Пентагона, Џејмса Матиса.

        Узимају ли Вашингтону заиста Русију и Кину за узор и због чега се томе противи и министар одбране Матис?

        Конгресмени су изгледа озбиљно наумили да реализују своје војне амбиције у космосу. Надлежни комитет Представничког дома већ је одбацио амандман на закон о овлашћењима у области националне одбране помоћу којег је Пентагон намеравао да блокира иницијативу да се формира такозвани Космички корпус САД.

        Тако је фактички била уклоњена рампа испред иницијативе коју ће, по свему судећи, подржати цео Конгрес САД.

        Противници иницијативе су предлагали да се формулација „Космички корпус САД“ замени новом која би говорила о потреби да се такав корак „изучи“.

        Идеја о формирању „космичког корпуса“ родила се претходних дана у поткомитету Представничког дома за стратешке снаге. И, већ је стигла дотле да се од Пентагона захтева да нови род војске формира до 1. јануара 2019-те.

        Аутори иницијативе су били конгресмени Мајк Роџерс (републиканац) и Џим Купер (демократа). Образложили су је речима:

        „Морамо већ сада предузети кораке да ојачамо националну безбедност у космосу и да створимо основу за заштиту космичког простора као најважнијег елемента националне безбедности. Министарство одбране САД не само да није у стању да ефикасно реагује на изазове националној безбедности у космичкој сфери, него чак и не схвата размере тог проблема“.

        Космички корпус би формално био саставни део Ратног ваздухопловства јер би фактички био посебна структура.

        Роџерс и Купер су за пример навели Корпус поморске пешадије који је формално у саставу Ратне морнарице.

        Истовремено су навели да „космички корпус“ треба да има сопствени штаб са начелником који би по статусу био раван начелнику штаба Ратног ваздухопловства. Траже и да има шестогодишњи мандат и да буде потчињен министру Ратног ваздухопловства.

        Нови род војске имао би задатак да парира „претњама у космичкој сфери“. У његовом саставу би били примарно они на земљи који брину о космичкој шпијунажи, војним сателитима и лансирањима свемирских апарата.

        Пентагон се овоме успротивио, указујући да и унутар њега и у Ратном ваздухопловству већ постоје „одељења која се баве космосом“ и да је формирање „корпуса“ преурањено.

        Руски војни стручњак Виктор Мураховски изјавио је да је позивање америчких конгресмена на „руско искуство“ помало чудно. Подсетио је да је Русија већ имала „Космичке снаге, али да их је 2015-те интегрисала са војном авијацијом и формирала Ваздушно-космичке снаге.

        Сличан је случај и са позивањем на Кинезе. Они посебне космичке снаге напросто - немају. У сваком случају: засад немају.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари