Fox News: Посаде бомбардера B-1В Lancer на Гуаму у приправности за напад на С. Кореју

ПЕНТАГОН НА ТОМ ПАЦИФИЧКОМ ОСТРВУ ТРЕНУТНО ИМА ШЕСТ ТИХ СТРАТЕШКИХ АВИОНА

        АМЕРИЧКИ телеканал Fox News, који се позвао на „изворе у Пентагону“, објавио је да се посаде стратешких бомбардера B-1В Lancer на пацифичком острву Гуам налазе у „приправности за борбене задатке на Корејском полуострву“.

        Овоме је придодао речи: „Ако добију такву наредбу“.

        Међутим, симптоматично је што у саопштењу америчке Пацифичке команде постоје и „fight tonight“, које у контексту у којем су употребљене значе - борити се и наредне ноћи, али и неке друге.

        Те речи су, заправо, крилатица америчких трупа размештених на Пацифику и истоку Азије.

        Амерички телеканал NBC објавио је да је Пентагон разрадио план удара по 20 кључних објеката на територији Северне Кореје и да се на територији америчке авио-базе на Гуаму „Андерсен“ тренутно налази шест B-1В Lancer.

        Њихови пилоти су од краја маја већ имали 11 тренажних летова са „имитацијом наношења удара до таквим циљевима“.

        Севернокорејска агенција ЦТАК објавила је да војни врх у Пјонгјангу већ има план лансирања према Гуаму четири ракете „Хвасон-12“, али са задатком да падну 30-40 километара од тог за Американце стратешки важног острва.

        Још је указала: „То не би био напад, већ - опомена“.

        Да не помишљају да нападају Северну Кореју...

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Gospodar Zarin's picture
Gospodar Zarin 21:13 11.08.2017.

  • +1
Voting is closed.

Vec sam pominjao B1 u ovom kontekstu.
Vazno je da se razume da su B1 odabrani iskljucivo zbog cinjenice da NE mogu da nose nuklearne bombe.
Tako Jenkiji stavljaju do znanja da su spremni na ograniceni konvencionalni vojni udar na lansirne pozicije/lokacije raketa i pratecu infrastrukturu i da ne zele vecu eskalaciju...
To je neka vrsta kulminacije dosadasnjeg pritiska, jer je ocigledna zamisao Jenkija da ce radikalizacija pritiska dati zeljeni rezultat.

djede_niko's picture
djede_niko 07:46 12.08.2017.

  • +13
Voting is closed.

Наведени бомбардер може да понесе сва могућа оружја до корисног терета 34000 кг, па тако и она која носе нуклеарне бојеве главе, само се прилагођава носач за вјешање.

Меутим, логично да је прво конвенционални сукоб послије ко зна.
Каткад ми се чини да Ким Џонг има симулакрум улогу. Као да је развијана улога 4. центра највеће обавјештајне агенције - центар за обмањивање и центар за стратешке операције. Наравно у обостраном интересу сукобљених страна. Коме треба економско успоравање Далеког Истока? А коме западни хедонизам?

Gospodar Zarin's picture
Gospodar Zarin 12:18 12.08.2017.

  • +14
Voting is closed.

@ - Ma dobro, da je u stvar u tome poslali bi ICBM, imaju i podmornice u blizini, razumeo si da nije poenta u tome.
Jenkiji zele da daju do znanja da su spremni da slupaju sve rakete&lansere&silose, zajedno sa pratecom logistikom&vojnom industrijom, prakticno da uniste sav raketno-nuklearni potencijal Koreje.
To je i poruka Kinezima&Rusima kakav im je plan i sta konkretno mogu da urade.
Rusi nisu nista odgovorili jer igru zvanicno vode Kinezi. Postoji zajednicka rusko-kineska platforma.
A danas je Si Djinping rekao Trampu da insistira na deeskalaciji sukoba, da je protiv intervencije i smene rezima u Pjongjangu. Dakle, vrlo jasno - Kina nece dozvoliti promenu politicke situacije na poluostrvu u korist Jenkija.
Kineski stav je nepromenjiv - demilitarizacija poluostrva. Znaci denuklearizacija Koreje, a zauzvrat povlacenje THAAD sistema i kraj zajednickih vojnih vezbi Juzne Koreje&Jenkija.
Izuzetak je eventualni napad na Guam, pri kome bi Kina ostala neutralna u slucaju kontraudara Jenkija. Ali, napad na Guam je marketing i nista vise. Kim Jong Un nikada nece izvesti prvi udar, jer je svestan da bi izgubio fotelju&glavu.
Sve u svemu, Kina opet nudi politicko resenje.
Problem je sto to ne odgovara Jenkijima...

Додај коментар