ДЕМПСИ: Нови ратови биће убрзани, а могући су у Источној Азији

ШЕФ ШТАБОВА АМЕРИЧКЕ АРМИЈЕ ТВРДИ ДА СЕ НИЈЕДАН РАТ КОЈИ БУДЕ ВОЂЕН У СВЕТУ НЕЋЕ ОДРАЗИТИ НА САД

  • Наша технолошка супериорност ће губити своје позиције, али ће америчке оружане снаге и у наредних десет година сачувати водеће позиције у свету

         У НАРЕДНИХ десет година у Источној Азији ће се повећавати ратна опасност – изјавио је председник Обједињеног комитета начелника штабова америчке армије генерал Мартин Демпси.

         Свој поглед на развој војно-политичке ситуације у том делу највећег континента, водећи амерички генерал је изнео у једном од главних докумената националнпо-војнополитичке стратегије. Реч је о „Четворогодишњем прегледу одбрамбене политике”.

         „У наредних десет година повећаваће се ризик међудржавних конфликата у Источној Азији, а у исто време ће наше војне платформе постајати све рањивије. Наша технолошка супериорност ће губити своје позиције. Очекујем такође да ће стање на Блиском Истоку и даље бити нестабилно и да ће и даље трајати опасност од екстремистичких организација” – оценио је Демпси.

         Он је, упркос свему, изнео уверење да ће америчке оружане снаге и у том периоду сачувати водеће позиције у свету.

         Демпси није поменуо Кину као могућег изазивача конфликата у Источној Азији, али су то последњих месеци чинила друга официјелна лица САД.

         Тврдили су да се опасност избијања рата између Кине и Јапана, као и између Кине и неких других држава, повећава како расте војна и нуклеарна моћ Пекинга.

         Према Демпсијевим речима, будући војни конфликти биће убрзанији од свих досадашњих, а ратоваће се на све вишем технолошком нивоу.

         Шеф штабова родова америчке војске истовремено је изнео уверење да се ниједан рат који буде вођен у свету у наредној деценији „неће одразити на САД”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари