Данфорд: Русија ради на потенцијалима који ће јој омогућити да подрије целовитост NATO

КАО ПЕТ „КЉУЧНИХ ИЗАЗОВА“ ОЗНАЧИО: РУСИЈУ, КИНУ, ИРАН, СЕВЕРНУ КОРЕЈУ И ЕКСТРЕМИЗАМ

Џозеф Данфорд

  • У Преставничком дому оценио да су напори Москве и Пекинга усмерени на ограничавање Американцима „слободне пловидбе“ и на ометање Вашингтона да „остварује и задржи доминацију у ваздуху“
  • У том извештају је такође признао да Кина са својим ловцима пете генерације, ракетама ваздух-ваздух и модерним системима ПВО представља „сметњу да САД извршавају своје обавезе пред пацифичким савезницима“

        НАЧЕЛНИК генералштаба Оружаних снага САД - генерал Џозеф Данфорд - означио је Русију, Кину, Иран и Северну Кореју као кључне изазове за војну силу САД.

        Његова функција се формално назива - председник Комитета начелника штабова Оружаних снага САД, али је много битније што је Данфорд свом списку „кључних изазова“ додао и екстремизам.

        Главни генерал Сједињених Држава, у документу који је припремио за комитет Представничког дома за Оружане снаге, на истом таласу је још додао:

        „У данашњој стратешкој ситуацији имамо пет кључних изазова - Русију, Кину, Иран и Северну Кореју, а такође екстремистичке организације. То је пет најочигледнијих проблема који стоје пред Оружаним снагама САД“.

        Данфорд је објаснио да су Русија и Кина „убрзале реализацију програма модернизације својих оружаних снага ради асиметричног парирања војној доминацији Сједињених Држава“.

        Указао је да су напори Москве и Пекинга усмерени на ограничавање Американцима „слободне пловидбе“ и на ометање Вашингтона да „остварује и задржи доминацију у ваздуху“.

        Приписао је Русима и Кинезима и амбицију да пређу на коришћење „сложених система војног управљања“.

        Данфорд сматра да Русија „наставља да инвестира у пуни спектар могућности за ограничавање способности САД да остварују своје обавезе према NATO“. Нагласио је да под тиме подразумева повећавање руских потенцијала у космосу, сајбер-простору, на копну и морима“:

        „Русија такође модернизује све елементе своје нуклеарне тријаде и своје нестратешко атомско оружје. Русија ради на потенцијалима које ће јој омогућити да подрије целовитост NATO“.

        Данфорд је предочио Представничком дому да је Кина „иницирала обухватни програм модернизације и повећавања стратешког и ненуклеарног војног потенцијала“.

        Посебно је указао да Пекинг наставља да шири своје војно присуство у Јужном Кинеском мору и да улаже у конструкцију и производњу космичког и хиперсоничног оружја, крстарећих и балистичких ракета.

        Генерал Данфорд је - свеједно, да ли само тактички или искрено - признао да Кина са својим ловцима пете генерације, ракетама ваздух-ваздух и модерним системима ПВО представља „сметњу да САД извршавају своје обавезе пред пацифичким савезницима“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари