Данфорд: Ако овако наставимо - САД већ кроз пет година остају без војне доминације у свету

„МОРАМО КРЕНУТИ ПУТЕМ ОБНОВЕ СВОЈЕ ПОДРИВЕНЕ ВОЈНЕ СУПЕРИОРНОСТИ“

  • Генерал Џозеф ДАНФОРД указао у Сенату САД да је Пентагон последњих година имао буџет на нивоу 450 милијарди долара и открио да Копнене снаге САД и ратна флота због тога имају проблеме са борбеном готовошћу, а да војној авијацији фале и пилоти и авио-механичари

        АКО Пентагон не буде имао стабилно и на потребном нивоу финансирање, Сједињене Државе ће већ кроз пет година изгубити способност да обезбеђују своје војно присуство и војну силу у свету - оценио је Џозеф Данфорд.

        Учинио је то за време слушања у комитету Сената САД за оружане снаге. Начелник америчког генералштаба (комитета начелника штабова) нагласио је да Америка већ губи војну доминацију у свету и да своје позиције препушта „потенцијалним противницима“.

        Додао је: „А способност демонстрације војне силе изван сопствених граница налази се у самим темељима наше одбране. Зато морамо повећавати своје одбрамбене могућности“.

        Генерал Данфорд је указао да је Пентагон последњих година имао буџет на нивоу 450 милијарди долара и открио да Копнене снаге САД и ратна флота због тога имају проблеме са борбеном готовошћу, а да војној авијацији фале и пилоти и авио-механичари.

        Први генерал САД у овом контексту је упозорио сенаторе:

        „Ми морамо кренути путем обнове своје подривене супериорности, а за то је потребно одговарајуће финансирање“.

        Пре неки дан је шеф Пентагона, генерал Џејмс Матис, јавно рекао да је после преузимања дужности био шокиран ниским нивоом борбене готовости америчке војне силе.

        Матис је, иначе, изјавио да Вашингтон брину учестали летови руских војних авиона у близини Аљаске:

        „Не схватам шта Руси тим летовима желе да постигну. Међутим, када се то сагледа заједно са њиховим угрожавањем демократије преко сајбер-простора и оним што раде у Сирији - онда летови њихових „Медведа“ (Ту-95) у близини Аљаске мора да нас веома забрињава и ми морамо да то прекинемо“.

        Наравно, није објаснио како Пентагон замишља да спречи Русију да њени авиони лете међународним ваздушним простором поред Аљаске.

        Матис је указао да су поменути руски авиони за протеклих шест недеља пет пута летели поред Аљаске.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

cigla's picture
cigla 14:24 15.06.2017.

  • +32
Voting is closed.

Ne pomaže tu ni 1000 milijardi, vaše vreme polako prolazi...

Санчо Панса's picture
Санчо Панса 15:18 15.06.2017.

  • +31
Voting is closed.

Amer su na svim poljima u silaznoj putanji a prvi od razloga je moralna dekadencija koju svijet nije poznavao do njihovog uspona kad su se pokazali u punom svijetlu...Britanci koji su ubjedljivo vodili na toj listi, ispadoše plemići naspram svog mlađeg brata.

Igor Grozni's picture
Igor Grozni 23:05 15.06.2017.

  • +20
Voting is closed.

Pet godina je dugacka prica,
za to vreme moze se desiti da se vase ime nece vise ni spominjati.
Vi ste dotakli dno vase sile.
Vi nemate leba da jedete,ali vam Davo neda mira,navikli ste da ubijate i da se pravite
mnogo vazni.
Bozija je poslednja a to je vreme vec danas.
Bit ce vruce i zastrasujuce.
Gospod je obecao svojim Apostolima" Kad se budem vracao ,ja cu doci sa macem"
To znaci nece vise biti price i zalopojki,vec kako si posejao tako ces i placati.
Amin

misko's picture
misko 23:36 15.06.2017.

  • +1
Voting is closed.

Rastegli su se preko svojih mogućnosti."Ko brani SVE neće odbraniti NIŠTA" reče jedan poznati vojskovodja:) i to se sada dešava i njima. Da bi amerika obezbedila PUNU vojnu dominaciju u sadašnjim uslovima bi im trebalo najamnje 3x toliko novca a para NEMA.Sad će da operušaju despotije na bliskom istoku i to im je TO. Posle toga nema više gde da se pljačka sem ako ne žele velike ratove da vode . Već sad, oni nisu u stanju recimo iran, da napadnu efikasno a ta situacija će se za njih sve više pogoršavati.Bolje bi im bilo da se povuku jer da osvoje svet očigledno ne mogu.

Zulaja's picture
Zulaja 08:45 17.06.2017.

  • +8
Voting is closed.

Vasi bankari su vam opljackali zemlju i zaduzili je kod sebe (naravno), zatupili i otrovali narod, izvezli radna mesta u Aziju, porusili ugled koji ste nekad imali, zavadili sa normalnim svetom....

Додај коментар