Да би ојачали своју ЕвроПРО - Американци доводе разараче у Европу

ПРВИ - „ДОНАЛД КУК“ - ВЕЋ СТИГАО У ШПАНСКУ ЛУКУ РОТА,

А У НАРЕДНЕ ДВЕ ГОДИНЕ ТРЕБА ДА СТИГНУ ЈОШ - ТРИ

„Доналд Кук“

  • Министар одбране САД Чак Хејгел признао у Минехену да је долазак разарача саставни део „фазе 3“ постављања антиракетног штита у Евопри. Он је истовремено открио да ће у наредне две године у Европу стићи још три разарача с Aegis технологијом како би „штитили NATO чланице на европском континенту“

          АМЕРИКАНЦИ су одлучили да појачају свој NATO антиракетни штит у Европи довођењем разарача „Доналд Кук“ пред обале Шпаније.

          Уз објашњење да је и овај потез - као и цео противракетни штит САД и NATO - наводно усмерен против „опасности из Ирана“.

          Долазак америчког разарача најавио је на Минхенском безбедносном форуму министар одбране Чак Хејгел. Иначе, „Доналд Кук“ има напредни ракетни систем Aegis за уништавање непријатељских циљева који се ослања на моћне компјутере и радаре. Те системе, иначе, производи корпорација Lockheed Martin.

          Хејгел је открио да је долазак разарача саставни део „фазе 3“ постављања антиракетног штита у Евопри. Он је истовремено открио да ће у наредне две године у Европу стићи још три разарача с Aegis технологијом како би „штитили NATO чланице на европском континенту“.

          „Упркос фискалним ограничењима, буџет за 2014, који ћемо објавити идућег месеца, оставиће неокрњеним наше инвестиције у евопску ПРО“, подвкао је Хејгел.

          Он је поновио најновију процену Пентагона: да Русија и Кина нагло модернизују своје војне способности и да тиме име изазивају америчку технолошку предност и одбрамбена партнерства САД широм света.

          Зато је најавио да ће САД наставити с „великим инвестирањем“ и подвукао да ће „остати светски лидер по том питању“.

          Шпанија очито постаје важна тачка америчког војног пројекта у Европи јер у њену луку Рота треба да стигне 1,239 војника САД. Ово ће америчке пореске обвезнике коштати 92 милиона долара, уз додатних 100 милиона сваке године на одржавање бродова у Шпанији.

          Москвa не крије да и у самом „штиту“ и у довођењу разарача не види никакво парирање „иранској опасности“ и да је прави амерички циљ - онеспособљавање руских војних потенцијала.

          Високи званичник руског министарства спољних послова, Михаил Уљанов, рекао је да би Русија могла изаћи из СТАРТ уговора ако САД настави јачање свог војног присуства у Европи. „Забринути смо због америчког гомилања ракетне обране без да се разматрају интереси и забринутости Русије“, рекао је Уљанов. „Таква политика може поткопати стратешку стабилност и довести до ситуације да ће Русија бити присиљена да се повуче из СТАРТ пакта“, закључио је.

          Наиме, према тексту уговора, САД и Русија имају могућност иступити из њега ако им је угрожена национална безбедност. Руски стручњаци за сада тврде како амерички ракетни штит још увек није досегао ниво који би угрозио ефикасност руске стратешке обране. У Москви се још увек надају како би се с Вашингтоном могао постићи договор око ракетног штита, но, како истиче и Уљанов, „таква могућност постоји, али све зависии од политичке воље САД-а“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари