Армији САД понуђен први самоходни робот-митраљез

БРИНЕ ИХ КАКО ДА СЕ ТАКВИХ БОРБЕНИХ МАШИНА НЕ ДОМОГНЕ ПРОТИВНИК

  • Суоснивач компаније 5D Robotics Скот ХАРЛИ: Кроз десет година ће на једног америчког војника долазити до десет борбених робота који ће бити у стању да у потпуности замене човека у патролирању војним базама, борби са противницима, превозу опасних терета и евакуацији рањених војника са бојног поља

        АМЕРИЧКА компанија HDT Robotics представила је робот-митраљез.

        Продемонстрирала је његове могућности пробраном саставу армије САД у војној бази Форт Бенинг.

        Робот је на гусеницама и са митраљезом који може са великом прецизношћу да гађа митраљеза на удаљеностима до 150 метара.

        Истина, за време демонстрације - митраљез је за сваки случај био додатно причвршћен.

        „Ово је била демонстрација оружаним снагама које све борбене технологије тржиште може да предложи“ - истакао је Кејс Сниглтон, шеф једног од одељења лабораторије за ратну технику у Форт Бенингу.

        У демонстацији новог оружја учествовали су Northrop Grumman, 5D Robotics, HDT Robotics, iRobot, QienetiQ и Lockheed Martin. Роботи су демонстрирали способност да маневришу по шумским пределима и да дејствују без људи.

        „Сањали смо деценијама о роботима који ће спасавати живот војницима. Истина, они имају и неке недостатке - пре свега ограничену мобилност. Критички је неопходно да машине дођу на места где могу само војници. Још један проблем: како да овакве роботе не преузме непријатељ“.

        Суоснивач компаније 5D Robotics Скот Харли изјавио је да ће кроз десет година на једног америчког војника долазити до десет борбених робота који ће бити у стању да у потпуности замене човека у патролирању војним базама, борби са противницима, превозу опасних терета и евакуацији рањених војника са бојног поља.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари