Американци успешно претворили ислужени Ф-16 у дрон

ЛЕТЕ НАДЗВУЧНОМ БРЗИНОМ, А ПОЛЕЋУ И СЛЕЋУ БЕЗ ПИЛОТА

  • До сада је модификовано шест Ф-16, али ће их ускоро бити више да би могли да замене Q-4, који се тренутно користе приликом таквих тренинга, јер их се неколико срушило
  • Користиће се наводно само у вежбама у којима ће пилоти тренирати директне борбе у ваздуху. У авион-дрон ће зато бити уграђен механизам за самоуништење уколико нешто пође како не треба

         АМЕРИЧКА војна авијација - у сарадњи са компанијом Боинг - успешно је претворила још један Ф-16 у беспилотну летелицу, тзв. дрон.
         Сада је овај ловац у стању да лети надзвучном брзином, да слеће и маневрише без пилота.

         Из Боинга су објавили да ће се модификована верзија F-16 Fighting Falcon користити за вежбе у америчким војним ваздухопловним снагама.

Кокпит F-16

         Прошле недеље су два америчка пилота успешно контролисала тај авион на простору авио-војне базе Tydall у Флориди.

         F-16 је нормално полетео, одрадио низ симулираних маневара изнад Мексичког залива, летео надзвучном брзином и сигурно слетео.

         „Било је мало другачије гледати га како лети без икога унутра, али је то био одлилчан лет”, истакао је Рајан Инман, командант 82. ескадриле.

         Он је нагласио да ће се модификовани авион, који сада носи име „QF-16 Full Scale Aerial Target”,користити само у вежбама у којима ће пилоти тренирати директне борбе у ваздуху.

         У авион-дрон ће зато бити уграђен механизам за самоуништење уколико нешто пође како не треба.

         До сада је модификовано шест Ф-16, али ће их ускоро бити више да би могли да замене Q-4, који се тренутно користе приликом таквих тренинга, јер их се неколико срушило.

         Боеинг је објавио да ће наставити с конверзијом „пензионисаних” F-16 у покретне мете QF-16 и да ће они бити замена за QF-4 дронове.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари