Американци поново повећавају војне расходе због Русије и Кине

БЕЛА КУЋА ЈЕ САОПШТИЛА ДА ПЛАНИРА

УБРЗАЊЕ МОДЕРНИЗАЦИЈЕ КЉУЧНОГ НАОРУЖАЊА

Global Hawk

  • Одбрамбени буџет министарства  одбране САД може достићи у 2015. финансијској години готово 522 милијарде долара. Пентагон је најавио да у 2016. години планира повећање одбрамбених расхода до 535 милијарди долара, а до 2019. на 559 милијарди
  • У наредних пет година број америчких ратних бродова треба да се повећа са садашњих 288 на 309. Пентагон планира и куповине вишенаменских ловаца пете генерације F-35, хеликоптера Apache, Black Hawk и Chinook, авиона за поморска извиђања Poseidon, као и војно-транспортних авиона C-130
  • У наредних пет година ће бројност америчких копнених снага биће сведена са садашњих 490 на 440-450 хиљада људи, што ће најмањи број још од времена Другог светског рата  
  • Оружане снаге САД ће ликвидирати парк јуришника А-10 који су били конструисани за уништавање совјетских тенкова у случају да СССР изврши инвазију на Западну Европу и послати „у пензију“ извиђачке авионе U-2 - њих ће заменити беспилотне летелице Global Hawk
  • Амерички расходи за одбрамбена истраживања и пројектовања седам пута премашују сличне расходе у Европској унији

         СЈЕДИЊЕНЕ Државе ће обновити борбену готовост и моћ својих оружаних снага које су страдале од финансијског секвестра, а тиме ће истовремено убрзати модернизацију кључног наоружања, саопштила је буџетска управа Беле куће у образложењу нацрта федералног буџета који је упутила Конгресу.

         „Предложени буџет форсира приоритете националне безбедности и резервише ресурсе и могућности за одбрану САД и њених интереса по читавом свету... Истовремено убрзава модернизацију кључних система наоружања, подиже борбену готовост која је страдала од секвестра буџета, подржава истраживања у нуклеарној области, предвиђа улагања у одбрамбене објекте и њихову изградњу у земљи“ - каже се у саопштењу Беле куће.

         Нацрт, иначе, предвиђа средства за повлачење америчког војног контингента из Авганистана, новац за „хуманитарне и дипломатске напоре“ за решавање кризе у Сирији, реформе на Блиском Истоку и у Северној Африци као и за одбрану стратешких интереса у Азијско-Пацифичком региону.

         Предвиђени су и појачани надзор над радом обавештајних служби и дизање нивоа безбедности дипломатских представништава САД.

         Нешто пре овога, председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо на конференцији о питањима европске одбрамбене политике која је организована у ЕК у Бриселу, саопштио је да амерички расходи за одбрамбена истраживања и пројектовања седам пута премашују сличне расходе у Европској унији.

         Генерално, амерички војни расходи су - након четири године смањивања - поново почели да расту. Аналитичари тврде да се тенденција променила због Русије и Кине које значајно повећавају своје војне буџете.

         У наредних пет година ће, иначе, бројност америчких копнених снага бити сведена са садашњих 490 на 440-450 хиљада људи, што ће најнижи ниво још од времена Другог светског рата.  

         Смањивање ће почети већ ове јесени.

         Обамина администрација затражила је од Конгреса да за војне потребе у следећој финансијској години, која почиње 1. октобра, одобри 495,6 милијарди долара што је приближно на прошлогодишњем нивоу. Истовремено је остављена могућност да министарство одбране може за своје циљеве потрошити додатних 26 милијарди долара у случају да се овај износ уштеди на другим позицијама федералног буџета.

         У Пентагону саопштавају да ова средства намеравају да усмере на „повећање борбене готовости и модернизацију оружаних снага, одржавање база и војну изградњу“.

         Имајући у виду онај „додатак“, одбрамбени буџет министарства  одбране САД може достићи у 2015. финансијској години готово 522 милијарде долара. Пентагон је најавио да у 2016. години планира повећање одбрамбених расхода до 535 милијарди долара, а до 2019. на 559 милијарди.

         Око две трећине затражених средстава (336,3 милијарде долара) отићи ће на финансирање „свакодневних активности“ оружаних снага САД. Преостала трећина (159,3) биће намењена модернизацији оружаних снага, као и за куповину новог наоружања и војне технике (90,4), научно-истраживачки и експериментално-конструкторска решења (63,5), док ће на изградњу војних објеката бити потрошено (5,4 милијарде долара).

         У наредних пет година број америчких ратних бродова треба да се повећа са садашњих 288 на 309. Пентагон планира и куповине вишенаменских ловаца пете генерације F-35, хеликоптера Apache, Black Hawk и Chinook, авиона за поморска извиђања Poseidon, као и војно-транспортних авиона C-130.

         Истовремено Оружане снаге САД имају намеру да ликвидирају парк јуришника А-10 који су били конструисани за уништавање совјетских тенкова у случају да СССР изврши инвазију на Западну Европу. Заједно са њима „у пензију“ иду и извиђачки авиони U-2 - њих ће заменити беспилотне летелице Global Hawk.

         На противракетну одбрану у следећој финансијској години ће Американци потрошити 7,5 милијарди долара, а у области сајбер безбедности (одбрамбене и офанзивне операције) 5,1 милијарду долара.

         Јединице за специјалне операције које припадају различитим видовима оружаних снага - а броје 70 хиљада људи - америчке пореске обвезнике коштаће 7,7 милијарди долара.

         Америчко министарство енергетике ће за војне потребе из свог буџета издвојити 8,3 милијарде долара намењених програму безбедности и модернизације нуклеарног оружја. Исто министарство ће додатних 1,6 милијарди долара издвојити за пројекте у области неширења нуклеарног оружја и 5,6 милијарди за чишћење објеката који су коришћени за производњу нуклеарних материјала и оружја.

         Говорећи у Пентагону, министар одбране САД Чак Хејгел изјавио је да је буџет састављен „имајући у виду финансијске проблеме“ земље. Он је истакао да финансирање омогућује да се реше сви стратешки задаци за 2015. годину, укључујући и наставак јачања америчких оружаних снага у Азијско-Пацифичком региону као и извршавање обавезе према савезницима у Европи и на Блиском Истоку.

         За војне операције у иностранству, укључујући и Авганистан, предвиђено је 79 милијарди долара.

         Горан Шимпрага

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари