Американци направили „беспилотни апарат“ који лети, плива, рони, чак и скаче

НОВА ЧУДО-МАШИНА СЕ ЗАСАД ЈЕДНОСТАВНО ЗОВЕ „МУЛТИМОДАЛНО СРЕДСТВО ПРЕВОЗА” (MULTI-MODAL VEHICLE)

Видео: http://www.youtube.com/watch?v=OdbKhtWMueg

  • Washington Post поводом појаве нове мултифункционалне машине упозорио: „Тајна бомбардвања која је Пентагон организовао на разним тачкама земаљске кугле, постала су преседан који може да се претвори у кошмар”

         ЕКСПЕРТИ америчке Сандијске националне лабораторије направили су беспилотни апарат који је у стању да лети, плива и гњура. Чак и да скаче док се креће по неравном терену.

         Како је рекао један до аутора пројекта, Џон Салтон, задатак новог возила је да „суштински прошири могућности специјалих јединица”, ако не и да их у потпуности замени при решавању неких борбених задатака.

         Главним достигнућем нове технике, Салтон сматра „максималну прилагодљивост при обављању најтежих задатака”.

         Крила апарата наводно су у стању да се трансрофмишу у стабилизаторске или веслајуће лопатице, а да на копну - након одбацивања заштитне футроле - користи точкове који му омогућују да скаче и до 10 метара у вис.

         Недељник Wired је објавио да су амерички инжењери обавили кључна тестирања свих компоненти овог „чуда од машине”.

         Ова машина се засад једноставно зове „Мултимодално средство превоза" (Multi-Modal Vehicle). А њени творци трагају за корпорацијом из одбрамбеног сектора која би организовала серијску производњу.           

         Утицајни Washington Post објавио је обиман текст о беспилотним летећим апаратима (БЛА).

         У тексту се тврди да се такви апарати сада пројектују у 87 земаља, али наглашава да су их досад за бомбардовања користиле само САД, Велика Британија и Израел Уз наглашавање: да је само питање времена када ће то урадити и остали.

         Због тога, тврди Washington Post, америчке обавештајне службе „узнемирено” прате појаву „нових потенцијалних беспилотних претњи”.

         „Тајна бомбардвања која је организовао Пентагон на разним тачкама земаљске кугле, постала су преседан који може да се претвори у кошмар” – констатује овај лист.

 

         Г. Шимпрага

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари