АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ: Пешадију ће заменити роботи – „копнени рођаци” дронова

РОБОТИ-ПЕШАДИНЦИ ДОЛАЗЕ - ТВРДИ РОБЕРТ КОУН КОЈИ РУКОВОДИ КОМАНДОМ ЗА КАДРОВЕ КОПНЕНИХ СНАГА САД

Роберт Коун

  • Генерал Коун се залаже да армија САД војнике све више замењује „аутономним борбеним машинама које су тренутно у пројектном стадијуму”. Постоје процене и да су већ у „фази тестирања”

         АМЕРИЧКИ генерал Роберт Коун, који се налази на челу команде за припрему кадрова за копнену војску, изјавио је на симпозијуму посвећеном питањима војне авијације да ће у наредним годинама бројно стање тактичких група бити смањено са 4 на 3 хиљаде људи.

         Према његовим речима, упоредо са овим ће на бојна поља бити пуштени роботи-пешадинци који ће постати „копнени рођаци” беспилотних летелица, које многе армије у свету већ поседују.

         „Имам разлога да мислим да ће неке борбене задатке обављати роботи. То ће омогућити велики маневар и бити допринос будућности армије” – цитира речи генерала Коуна лист The Military Times.

         Он сматра да треба смањити обим бригадних тактичких група – најмањих јединица које може дејстовати самостално у рату, и живу силу заменити аутономним борбеним машинама које су тренутно у пројектном стадијуму, што ће, како се генерал изразио, бригадама дати суштинску премоћ на фронту.

         „Уколико армија смањи бројно стање људи у борбеним групама, она ће моћи да набави више борбених машина које су јефтиније за одржавање, а то заначи да ефикасност самих тактичких бригада неће бити смањена” – прокоментарисао је изјаву генерала новинар Келси Етертон у часопису PopSci.

         Генерал Коун сматра да ће за преформатизовање биргада биће потребно око две године.

         Нешто пре тога, руска глобална телевизија Russia today која емитује на енглеском језику, саопштила је да Пентагон има намеру да живу силу замени роботима и беспилотним летелицама. Навела је да се неки роботи-војници већ налазе у активној фази тестирања.

         Коун, иначе, истиче да ће у условима смањивања одбрамбених расхода увођење ових борбених машина бити правовремено.

         Он наглашава да ће америчка „армија ускоро бити мања по бројности, али зато већа по маневарској способности и убојитости”.

         Американци планирају да бројно стање у копненој војсци до 2019. сведу до 420 хиљада људи.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари