У Турску стигао већ седми Ан-124 «Руслан» са компонентама ракетних система С-400

ПРВОБИТНО БИО ПРЕДВИЂЕН ПРЕВОЗ БРОДОВИМА, АЛИ СУ СЕ МОСКВА И АНКАРА ДОГОВОРИЛЕ ДА СВЕ УБРЗАЈУ

* Немачки експерт Томас Егер – у чланку написаном за Focus Online – оценио да се сукоб Анкаре и Вашингтона поводом С-400 може завршити тиме што ће Турска напустити НАТО. То би, по његовој процени, била „огромна победа Владимира Путина и огроман геостратешки губитак за Алијансу“

_________________________________________________________________________

          МИНИСТАРСТВО одбране Турске саопштило је да су на војни аеродром Муртез код Анкаре стигли шести и седми транспортни авион Ан-124 «Руслан» из Русије са „компонентама за С-400“.

         Турско министарство је нагласило да „компоненте“ стижу тачно у складу са темпом договореним између две стране.          

         С-400 уништава „летеће објекте“ (авионе, крстареће и балисзтичке ракете) на удаљеностима до 400 километара и на висинама до 30 км.

         Може да гађа и објекте на земљи.

         Анкара је купила четири дивизиона С-400. Уговор је `тежак` две и по милијарде долара. Турска је део те суме платила `кешом`, а део кредитом добијеним од Русије.

         Пре Турске су С-400 добиле само Белорусија и Кина.

         Ускоро ће им се придружити и Индија, а вероватно и Саудијска Арабија.

         Немачки експерт Томас Егер – у чланку написаном за Focus Online – оценио је да се сукоб Анкаре и Вашингтона поводом С-400 може завршити тиме што ће Турска напустити НАТО.

         То би, по његовој процени, била „огромна победа Владимира Путина и огроман геостратешки губитак за Алијансу“.“.

         Егер сматра да ће крајњи исход зависити од тога за кога ће Реџеп Тајип Ердоган везати своју политичку будућност – за САД и НАТО или за Русију и мултиполарни свет који надире, а у коме Анкара тражи своје место.

         Егер посебно упозорава: „Чак и ако Турска остане у НАТО – неповерење унутар алијансе само ће расти. Клин је у НАТО  већ забијен. А репутација Русије у свету – даље ће незаустављиво расти захваљујући и аранжману са Турском поводом С-400“.

         Он сматра да ће Русија преко Турске добити приступ тајним подацима Запада, што ће постати велика предност за њене тајне службе.

         Егер овакво јачање односа Москве и Анкарфе назива „међународном сензацијом“, а у свему што се догађа – најбеспомоћније изгледа Европска унија.

         првобитно је било предвиђено да С-400 у деловима Турској буду достављени бродовима, али су Москва и Анкара – због нарастајућег америчког притиска – одлучиле да испорука буде убрзана, па су се одлучиле за превоз војним транспортним авионима.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари