Тројица турских генерала и 200 војних саветника донели победу Азербејџану

НАДРЕЂЕНИ ЦЕЛОЈ ВОЈНОЈ ВРХУШКИ У БАКУУ БИЛИ СУ: БАХТИЈАР ЕРСАЈ, ШЕРЕФ ОНГАЈ И ХЕКСЕЛ КАХЈА

Турски дронови Bayraktar TB2 који су 

обезбедили надмоћ Азерима

* Ерсај је начелник Оперативне управе Копнене војске Турске. Налазио се у Бакуу и лично је  дириговао азербејџанским Генералштабом поводом операција против Карабаха

* ​​Онгај је командант 3. армије Копнене војске Турске, дислоциране у регији Ерзинцан у источној Анадолији. У Азербејџану је од лета 2020-те. Са неколико других турских генерала испланирао је заједничке турско-азербејџанске офанзивне операције против Карабаха

* Кахја се и у августу сретао са председником Азербејџана Илхамом Алијевом. Процењује се да је он на територији Азербејџана најмање од јула 2020-те. Пре доласка у Азербејџан, у Либији је организовао рад турског Global Center for Security and Operations. Његова главна улога у рату против Карабаха била је - управљање турским беспилотним летелицама Bayraktar TB2

* Азербејџанској војсци је било наређено да у свему следи упутства труских генерала и војних саветника

_______________________________________________________________

       ПРВИХ дана агресије Азербејџана на Карабах кренуле су биле вести да је смењен начелник његовог Генералштаба - генерал-пуковник Неџмедин Садигов.

       Чак се тврдило да је ухапше и оптужен за издају и „сарадњу са руском војном обавештајном службом“.

       У то време се тврдило и да је  генерал Садигов устао против „турске превласти у руководству оружаних снага Азербејџана“.

       Војни врх у Бакуу све ово је демантовао, али се Садигов отада  није појављивао у јавности, а његова страница је изненада нестала са званичног сајта Министарства одбране Азербејџана.

Бахтијар Ерсај (у врху стола)

       Садигову је замерано и то што је рођен у Дагестану, у Дербенту, и што је пореклом Лезгин. Тврдило се и да слабо зна азербејџански (турски) језик и да има рођаке. Чак: и да је његов рођак донаводно служио у руској војсци на територији Јерменије. У саставу руске 102. војне базе у Гјумрију.

        Турски војни саветници већ годинама имају значајан утицај у азербејџанској војсци. Руководили су и њеним наоружавањем. И до почетка другог рата за Карабах имали су у њој доминантан утицај.  

       Генералу Садигову се приписују и речи изговорене на једном од састанака војног врха у Бакуу: „Ако Турцима дамо војску, можда ћемо морати да дамо и наше жене?“.

       Војска Азербејџана ослобођена је официра и генерала који су почели да служе у Совјетском Савезу, који су студирали су у совјетским војним академијама. Они који су стажирали или студирали у Турској - постављени су на кључна места.

       А турски саветници су постављени - изнад њих.

        Група на челу са генерал-мајором Бахтијаром Ерсајем, начелником Оперативне управе Копнене војске Турске, била је директно укључена у организацију операције против Карабаха.

        Ерсај се налази у Бакуу и лично је – након смењивања Садигова – дириговао азербејџанским Генералштабом поводом операција против Карабаха.

       У планирању и спровођењу операције против Карабаха најдиректније је учествовао и генерал-потпуковник Шереф ​​Онгај, командант 3. армије Копнене војске Турске, дислоциране у регији Ерзинцан у источној Анадолији.

       Он је уАзербејџан дошао почетком септембра, а и – цело лето.

       Онгај и неколико других турских генерала испланирали су заједничке турско-азербејџанске офанзивне операције.

       Ерсај је командовао целом операцијом против Карабаха.

Шереф Онгај (десно)

       Турски лист Хуријет („Слобода“) објавио је у августу 2016. године да је он 2003-ће као обавештајни официр учествовао у покушају војне завере против Реџепа Ердогана, који је тада био управо преузео место премијера.

       Ерсај је тада наводно био ухапшен и осуђен на 16 година, али је одмах након пресуде из непознатих разлога помилован.

       Постоје претпоставке да се Ерсај договорио са истрагом и сведочио против других учесника завере.

       Убрзо је добио чин бригадног генерала и пребачен је на „курдски фронт“ где био је на челу 2. бригаде командоса, која је активно учествовала у борбама против оружаних формација Курдистанске радничке партије (ПКК) на територији Турске.

       Наводно је стекао репутацију „једног од најбољих специјалиста у контрагерилско ратовање“.

       „Хуријет“ наови и да је Ерсај учествовао у операцијама у Либији. Усавршавао се у Заједничком војном центру НАТО у Ставангеру у Норвешкој. У августу 2019. године добио је чин генерал-мајора.

       Јавне информације о генерал-пуковнику Шерефу Онгају су врло ретке.

       Завршио је војну академију у Анкари 1982. године и служио у разним јединицама копнених снага. За команданта 9. армијског корпуса постављен је 2014. године.

       У Азербејџану делује и око 200 војних саветника.

       Нису били на првој линији фронта, али су имали важне улоге.

Хексел Кахја

       Део њих је координирао рад сателитских комуникационих станица у Бакуу и на територији војног аеродрома у Габали.       Азербејџанској војсци је било наређено да „у свему следи упутства и жеље саветника“.

       Да са њима не полемише и да им ни у чему не противречи.

       Још један турски генерал је командовао у операцијама против Карабаха генерал-мајор Хексел Кахја који је годинама био задужен за логистику турске ратне авијације.

       Он се и у августу сретао са председником Азербејџана Илхамом Алијевом.

       Процењује се да је он на територији Азербејџана најмање од јула 2020-те.

       Кахја је пре доласка у Азербејџан у Либији организовао рад Глобалног центра за безбедност и операције (Global Center for Security and Operations, GСSO). Његова главна улога била је - управљање турским беспилотним летелицама Bayraktar TB2.

       Захваљујући њима, заустављена је офанзива маршала Хафтара на Триполи.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари