The Washington Times: Русија нас је поводом стратешког наоружања у свему обманула

АНТИТРАМПОВСКИ ЛИСТ ПОЗИВА ТРАМПА ДА СА РУСИЈОМ НЕ ПОТПИСУЈЕ НОВИ „СТРАТЕШКИ СПОРАЗУМ“

* Аутор текста је амерички војни аналитичар Микаела ДОЏ тврди бе икаквих аргумената: Русија је на плану смањивања арсенала стратешког офанзивног наоружања у свему обманула Сједињене Државе. Текст споразума од Москве није захтевао да уништи ни једну једину нуклеарну главу. Русија је, захваљујући томе, само увећавала свој офанзивни потенцијал док су САД биле присиљене да га смањују“

* Стејт департман саопштио да руски ракетни системи „Сармат и Авангард“ потпадају под ограничења из споразума о стратешком наоружању

___________________________________________________________________

        У АМЕРИЦИ су за иступање из међународних споразума почели да `ратују` и политички противници Доналда Трампа.

        У антитрамповском листу The Washington Times појавио се коментар којим се тражи да САД не продужавају важење спроазума о ограничавању стратешког оганзивног наоружања на којима ће потписи Москве и Вашингтона важити још само годину и по дана.

         Аутор текста је амерички војни аналитичар Микаела Доџ чија централна тврдња је да је Русија на плану смањивања арсенала стратешког офанзивног наоружања „у свему обманула Сједињене Државе“.

         Као да то има икакве везе једно са другим, навела је да је тај споразум оснажен 2010-те, а да је Русија 2014-те „раскомадала Украјину“.

Америчке нуклеарне бомбе

         У наставку је навела да текст споразума од Москве није захтевао да уништи ни једну једину нуклеарну главу. Па додала:

         „Русија је, захваљујући томе, само увећавала свој офанзивни потенцијал док су САД биле присиљене да га смањују“.

         Доџ тврди да текст споразума не омогућава било какву проверу броја нуклеарних бомби које Русија `веша` на своје балистичке интерконтиненталне ракете-носаче.

         Доџ посебно оцењује да споразум има још једну озбиљну слабу тачку: не омогућава (Американцима) проверу онога што Руси раде у својим базама интерконтиненталних ракета.

         Доџ зато опомиње своје: „Остављање споразума на снази дало би Русији прилику да га још годинама изиграва, а да САД тога и не буду свесне и да је не могу ни за шта оптужити“.

         Није пропустила прилику ни да оптужи Русију да је убила британског грађанина и отровала троје других (случај Сергеја Скрипаља) иако је ратификовала конвенцију о забрани употребе хемијског оружја.

         Текст у The Washington Times открива да Американце посебно жуља и брине модернизација руског нуклеарног оружја.

         Москва се сумњичи и да прави ново офанзивно наоружање које спаразумом није дозвољено.

         Половином маја је Стејт департман саопштио да руски ракетни системи „Сармат“ и „Авангард“ потпадају под ограничења из споразума о стратешком наоружању.

         О судбини тог споразума су недавно у Сочију разговарали Владимир Путин и амерички државни секретар Мајк Помпео.

         Конгресу САД је у мају поднет нацрт закона којим се Бела кућа позива да „стратешки споразум“ остави на снази до 2026-те.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари