The Times: Америка може војну опрему базе Инџирлик преместити на Крит

НАВОДНО ЋЕ МАЈК ПОМПЕО О ТОМЕ РАЗГОВАРАТИ ЗА КОЈИ ДАН У АТИНИ

Инџирлик

* Грчки војни стручњак Атанасиос ДРУГОС: Још није јасно да ли ће Вашингтон моћи да пребаци сву своју имовину из ваздухопловне базе Инџирлик, укључујући и нуклеарно оружје. Али, сама чињеница да ће Помпео доћи у Грчку да појача поруку да Сједињене Државе активно траже алтернативне опције (Инџирлику) представља главобољу за Ердогана“

_________________________________________________________

       АМЕРИЧКИ државни секретар Мајк Помпео - тврди The Times – за време скоре званичне посете Грчкој размотриће могућност премештања „кључне војне имовине“ из ваздухопловне базе Инџирлик у Турској на острво Крит.

        Исти лист наводи да ће се та промена десити „у оквиру нове политике Вашингтона усмерене на повећање војног присуства САД у источном Медитерану.

       Наводи такође: да је посета Помпеа Грчкој „знак да је стрпљење Вашингтона поводом понашања турског председника Реџепа Ердогана при крају“.

       The Times подсећа да је Ердоган  однедавно почео да себи дозвољава и „антизападну реторику“, а и да је – што му је још већи грех - прошле године купио руске системе ПВО С-400.

       Грчки војни стручњак Атанасиос Другос тврди да још није јасно да ли ће Вашингтон моћи да пребаци сву своју имовину из ваздухопловне базе Инџирлик, укључујући и нуклеарно оружје. Још је додао:

       „Сама чињеница да ће Помпео доћи у Грчку да појача поруку да Сједињене Државе активно траже алтернативне опције (Инџирлику) представља главобољу за Ердогана“.

       Авио-база Инџирлик направљена је усред Хладног рата у близини турско-сиријске границе и већ дуго игра кључну улогу у реализацији америчких интереса на Блиском Истоку.

       Коалиција коју предводи Вашингтон копристи је за ваздушне нападе на циљеве у Ираку и Сирији.

       Шеф поткомитета америчког Сената за европска питања Рон Џонсон изјавио је да САД као алтернативну локацију разматрају поморску базу у заливу Соуда на северозападу Крита, коју ће Помпео посетити.

       Америчка поморска база у заливу Соуда преузеће много озбиљнију и стратешки важнију улогу.    

       Према The Times, Помпео ће такође посетити Солун. Ради потписивања споразума са енергетских компанија које намеравају да развијају инфраструктурне пројекте на Балкану.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари