The National Interest: Русија је у стању да уништи САД чак и ако је први удар „ухвати на спавању“

И НЕМЦЕ БРИНУ РУСКЕ ПОДМОРНИЦЕ КЛАСЕ „БОРЕЈ“ И АТОМСКА ТОРПЕДА „СУДЊЕГ ДАНА“

* Утицајни амерички лист за пример навео подморницу „Јуриј Долгоруки“ која је наоружана са 16 ракета Р-30 Булава и шест бојевих маневришућих блокова индивидуалног навођења на циљ масе од 150 килотона: „То значи да је само та једна подморница у стању да на противничке градове и војне базе усмери 72 нуклеарне бојеве главе. Са удаљености већој 9.000 километара“

__________________________________________________________________________

        УТИЦАЈНИ амерички лист The National Interest објавио је да су руске подморнице класе „Бореј“ у стању да разоре градове противника чак и ако остатак нуклеарних снага Русије буде уништен при првом удару.

        Исти лист наводи да су подморнице „Бореј“ – за разлику од совјетских – постале бешумне захваљујући новом типу оплате и атомском погону који им омогућава да под водом остају и по неколико месеци.

        За пример је навео подморницу „Јуриј Долгоруки“ која је наоружана са 16 ракета Р-30 „Булава“ и шест бојевих маневришућих блокова индивидуалног наввођења на циљ масе од 150 килотона.

        „То значи да је само та једна подморница у стању да на противничке градове и војне базе усмери 72 нуклеарне бојеве главе. Са удаљености већој 9.000 километара“.    

        The national Interest је указао и да Русија већ активно ради на подморницама нове генерације Бореј-А. И да ће прва међу њима – „Кнез Владимир“ – ускоро бити „уведена у функцију“.

        Подморнице Бореј-А биће још бешумније, са повећаним маневарским могућностима и опремљене

модернизованим лансерима, радарима и системима везе.

        The National Interest својим читаоцима предочава да су подморнице класе „Бореј“ само

половина рруских поморских снага за нуклеарно обуздавање. И опомиње да ће ускоро запловити и четири подморнице класе „Хабаровск“ са беспилотним атомским апаратима „Посејдон“ који су у стању да униште приобалне градове и ратне луке противника бомбама снаге неколико мегатона.

        The National Interest изводи закључак да је Русија гарантовано у стању – у случају нуклеарног рата, чак и ако буде `ухваћена наспавању` - да одговори и да уништи противника.

        Немачки лист Stern изразио је забринутост своје земље због могућности нове руске подморнице „Белгород“ и торпеда „Судњег дана“ („Посејдон“).

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари